Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yngströms gåva - en kulturgärning

Annons

Claes Yngström dök upp i biblioteket med akustisk gitarr och satte sig sedan tillrätta och började berätta om upprinnelsen till donationen.

- För sex år sedan ringde en man till mig och berättade att han hade en skivsamling bestående av flera tusen stenkakor, som han ville skänka. Ursprungligen hade skivorna tillhört mannens bror, Carl Barréus, som hade dött efter sviterna av en allvarlig misshandel, berättar Claes.

- Jag tog emot skivorna och kände ett visst ansvar över att ha en sådan samling. Många av skivorna var i dåligt skick och därför sålde jag dem och köpte istället cd-inspelningar av samma skivor. Min skivsamling var stor och jag visste inte riktigt vad jag skulle göra av alla skivor.

- Den första skiva jag tog upp ur samlingen jag fått var Chuck Berrys "To much monkey business". Det var som att hitta den heliga gralen, säger Claes Yngström och skrattar.

- Jag tänke på vem som kunde tänkas vilja ha skivorna, och så kom jag att tänka på bibblis och det var ju grejen, för vem kan förvalta skivor bättre än bibblis. Jag har plockat ihop det jag tycker var viktigt, det är helt enkelt det man inte bör missa och man ska bli allmänbildad, säger han.

Musiken han skänker består av bland annat rhythm & blues, chicagoblues, rock and roll och soul.

- Det är kul att se hur bluesen spridit sig ut och influerat till nya musikstilar. När den nådde Europa skedde en korsbefruktning.

Bibliotekschef Kerstin Årre poängterar att Claes Yngtröm gör Borlänge en stor tjänst.

- Genom donationen gör Claes Yngström kulturen tillgänglig för alla och det är en stor gärning för demokratin. Och på det här sättet lever minnet av Carl Barréus vidare.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons