Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ylvén kämpar för två vänsterledare

/
  • Thomas Ylvén deltar som partistyrelserepresentant i vänsterpartiets kongress i Uppsala.

På torsdag inleds vänsterpartiets kongress i Uppsala. Thomas Ylvén från Svärdsjö deltar som representant för partistyrelsen.
– Det ska bli spännande. Delat ledarskap eller inte. Jag är en av de oppositionella i partistyrelsen som vill ha två, säger han.

Annons

Thomas Ylvén från Svärdsjö ser partikongressen i Uppsala som ytterst viktig för partiet. Inte bara för frågan om vem - eller vilka - som ska ersätta Lars Ohly som ordförande.

– I partistyrelsen är vi nio av totalt 23 som vill ha delat ledarskap. Jag tror att delat är bättre eftersom fler då får komma fram och synas i politiken, säger han.

Rädslan för delat ledarskap ger han inte mycket för.

– Vissa tror att det kommer innebära en toppstyrning, men det tror inte jag. Partistyrelsen är självständig och går redan i dag emot Lars Ohly i olika frågor. Så kommer det också fortsättningsvis vara, säger han.

Thomas Ylvén och vänstern i Dalarna har tidigt uttalat sitt stöd för Jonas Sjöstedt.

– Och vid ett delat ledarskap vill vi se Ulla Andersson. De två kommer jobba bra tillsammans. De samarbetar bra och har stora kunskaper och bredd inom arbetsmarknads-, miljö- och socialpolitiken, säger han.

Partiet ska även ta ställning till ett dokument som i grova drag ska styra partiets politik in i framtiden.

– Det är inget kontroversiellt dokument. Men i framtidsdokument vi ska ta ställning till hur vi i stort ska agera i framtiden. Exempelvis, vi har länge kämpat och krävt 6-timmars arbetsdag. Nu vill vi i partistyrelsen i stället betona och kämpa för en arbetstidsförkortning. Vi tror att det når svenska folket bättre, säger han.

Ylvén tror att kongressen kommer leda till starka opinionsvindar.

– Som jag ser det har vi fört en konsekvent politik genom åren. Det är inte den som gett svaga opinionssiffror. Jag tror att vi helt enkelt saknat svenska folkets tillit. Med Jonas Sjöstedt får vi det förtroendet, tilliten och gehöret. Han är omtyckt och retorisk. Snäll, men absolut ingen velpotta. Han törs ta fajten. Det kommer ge resultat, säger Thomas Ylvén.

Vänsterpartiets kongress i Uppsala avslutas på söndag.

Mer läsning

Annons