Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

X-treme sportvecka planeras

Annons

I mer än tio år har de som åker skateboard hållit till på olika platser med sina aktiviteter. Men det har varit på eget initiativ, och byggen av olika ramper och hopp har finansierats ur egen plånbok.

Nu efterlyser man sponsorer till att bygga ett etablerat skateboardområde, som sedan ska bjuda på tävlingar. Allt är i nuläget på ett väldigt tidigt planeringsstadie. Johanna Borg pluggar upplevelsekunskap i Nyköping, och det är hon som tagit på sig uppgiften att göra det här till verklighet.

-Min mamma och mormor bor här, så det föll sig naturligt att jag hamnade här. Jag praktiserar hos Philip Hagberg, som är ordförande i Rightbay Locals, och han ska hjälpa mig lite med det här är tanken, säger Borg.

Planen och idén är att veckan ska heta Rättvik X-treme Sport Week och ska gå av stapeln vecka 26, helgen efter midsommar.

-Det ska vara ett alternativ för ungdomar att umgås. Nu finns det ingenting för ungdomar med de här intressena på sommaren i Rättvik, säger Borg.

Till Extremsport räknas bland annat wakeboard, longboard, mountainbike och inlines, men inget är

ännu bestämt vilken av sporterna det ska tävlas i.

Tanken är att det ska vara två turneringar i både volleyboll och Go-Cart på onsdagen och fredagen under veckan.

-Hittills har vi haft området på gamla tennisbanan nere vid stranden, men de ramperna är minst sagt förbrukade, säger Joakim Löfgren.

-I Leksand ordnade man i alla fall en asfalterad yta som man kunde vara på, men i Rättvik går det trögt. Finns det bra grejer så kommer det folk från andra kommuner också. Det blir så automatiskt, säger Gustav Eriksson.

Under vinterhalvåret är ungdomarna på Ungdomens Hus och åker i inomhusrampen, och på somrarna åker man lite överallt. För det finns ingenstans man kan samlas och åka, menar allihop.

-Nu kanske det inte finns så många som åker skateboard, men det beror nog på att det inte finns någonstans att åka, säger Johanna Bond.

Ett område som diskuteras att vara på under den tänkta veckan är Konsumparkeringen, som används under Classic Car Week med bland annat crossåkning.

-Själva tävlingarna kan bli av, men skateboardåkarna kanske inte hinner få den yta de vill ha att göra någonting av i dagsläget. Rättvik fungerar samtidigt som en knutpunkt med orterna runt om, så vi tror att det skulle bli jättebra, säger Borg.

För de framtida tävlingarna är det tänkt att Joakim Löfgren och Gustav Eriksson ska hålla i trådarna, och nu väntar ett tungt arbete för dem allihop.

-Sponsorer är absolut det viktigaste av allt, poängterar Johanna Bond, medan de andra pratar i mun på varandra om idéer, kostnader och hur tävlingarna ska anordnas.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons