Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

X 2000 kan stoppa bidraget till flyget

Annons

I år får Dala Airport 3,5 miljoner kronor i statligt bidrag till driften. Flygplatsen är med och delar på den pott pengar som finns för icke statliga flygplatser.

Men nästa år riskerar Dala Airport att bli helt utan statliga pengar.

Anledningen stavas: X 2000.

Regeringen vill införa en regel i systemet som innebär att flygplatser inte har rätt till bidrag om det går att ta sig med tåg till Stockholm på två timmar. Detta finns med som en del i den transportpolitiska propositionen.

Från Borlänge finns en X 2000-avgång om dagen, med en restid till Stockholm på en timme och 57 minuter.

Tre minuter som kan bli dyra för flyget. Över en miljon per minut:

-Vi ska diskutera med luftfartsstyrelsen hur vi ska göra gränsdragningen. Jag har också fört samtal med näringsdepartementet, säger Fredrik Jaresved, vid Sveriges kommuner och landsting.

Hur det blir med Dala Airport är enligt honom ännu inte klart. Fredrik Jaresveds åsikt är dock att flygplatsen bör få behålla driftbidraget. En X 2000-avgång om dagen med en restid på precis under två timmar kan enligt honom inte anses som en tillräckligt bra trafik.

De flygplatser som ligger mer illa till är Linköping, Västerås och Örebro. Även Skavsta, som i dag inte har bidrag, ligger inom två timmars-området.

-Vi är kritiska till tvåtimmars-regeln. Flyget och tåget konkurrerar inte på de sträckorna. Flyget är till för den internationella tillgängligheten, säger Fredrik Jare-sved.

-Få resenärer har Stockholm som slutdestination. Det säger lite om flygplatsernas syfte. Staten bör kunna ge ett bidrag.

I värsta fall kan Dala Airport mista de 3,5 miljonerna. Men enligt Jaresveds bedömning lutar det åt att Borlänge får finnas kvar i bidragssystemet. Men klart är det inte.

- Bidraget är mycket viktigt för de kommuner som berörs. Ingen av flygplatserna går med vinst. Alla går med förlust. Alternativet är att kommunerna själva får betala det via skattsedeln.

Något som inte skulle vara särskilt populärt i Borlänge där stödet till flyget är under ständig diskussion.

Kommunalrådet Peter Hult-qvist räknar kallt med att flyg-platsen får behålla bidraget:

- Jag har talat med infrastrukturminister Ulrica Messing och utgår från att det hon säger gäller. Att vi behåller stödet.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons