Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

WWF har granskat utbudet av ekologisk julskinka: "Svårt att hitta julskinka som håller toppklass"

Världsnaturfonden har granskat över 136 restauranger, färjerederier och matbutiker för att få en bild över utbudet av ekologisk julskinka.
Granskningen visar att utbudet av julskinka har en hög lägstanivå.
– Men det är ändå på tok för svårt att hitta julskinka som håller toppklass, säger Anna Richert, expert på matfrågor på WWF.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Allt fler dalabilar underkänns – Lista: Här är de 49 vanligaste felen vid besiktningen

Villa och fjällstuga såldes för 7 miljoner kronor – här är de senaste fastighetsaffärerna i Dalarna

SÅ KÖPER DU PLUS

WWF:s granskning visar att endast en liten andel av mataffärernas utbud är ekologisk julskinka som har fått grönt ljus i Köttguiden. På restaurangerna finns ekologisk skinka på knappt var sjunde julbord – och på färjerederierna finns ingen ekologisk julskinka alls.

- Vår granskning visar att marknaden satt en relativt hög lägstanivå på utbudet av julskinka i Sverige. Men det är ändå på tok för svårt att hitta julskinka som håller toppklass. Här behöver både handlare och konsumenter driva på ytterligare för att öka tillgängligheten, säger Anna Richert, expert på matfrågor på WWF, i ett pressmeddelande.

Enligt WWF:s granskning toppar Coop bland detaljhandelskedjorna med högst andel ekologisk julskinka på 15 procent sett till inköpsvolym, följt av Axfood på 5 procent, Bergendahls på 2,7 procent och Lidl på 2,4 procent.

WWF, Världsnaturfonden, har gjort en granskning över 136 restauranger, färjerederier och matbutiker för att få en bild över utbudet av ekologisk julskinka. Granskningen visar att julskinkan har en hög lägstanivå, men att Foto: Hasse Holmberg/TT

WWF skriver följande i sitt pressmeddelande:

"Bland restaurangerna uppger 16 procent att de har julskinka märkt KRAV eller EU-ekologisk från Sverige. Motsvarande siffra bland de restauranger som uppger att de har rödlistad julskinka på menyn är 4 procent. Övrig skinka på restaurangernas julbord är svensk utan certifiering. Färjerederiernas kryssningsbåtar har inte ekologisk julskinka alls på julborden".

WWF:s granskning visar en positiv trend vad gäller grönare alternativ: nästan vartannat julbord (46 procent) uppger att de utökat andelen vego-alternativ på årets julbord. Bland färjerederierna hade 100 procent utökat andelen vego-alternativ på årets julbord.

Fakta om konsumtion och handel med julskinka:

• Vi äter cirka 1 kg julskinka per person och år.

• I dagligvaruhandeln såldes det förra året cirka 7 000 ton julskinka, årets försäljning beräknas bli densamma.

• Till detta kommer den julskinka som säljs i restaurang och storhushåll och sådant som säljs i manuella diskar eller i gårdsbutiker.

• Av den totala försäljningen av julskinka är cirka 3,5 procent ekologisk julskinka (KRAV och EU-ekologisk) eller cirka 350 ton.

• 80 procent av svenskarna anser att det är viktigt att julskinkan de köper är svensk

Källa: Svenskt Kött

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons