Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Workshop om säkerhet i Ludvika

Annons

- Vi söker efter metoder att kunna bedöma skicket på transformatorer och undersöker hur man kan ska kunna bedöma konditionen hos transformatorer som börjar bli "trötta" och i behov av åtgärder, detta utan att det medför större avbrott i elöverföringen, berättar Gubanski under en paus första dagen av samlingen.

Bakom projektet ligger den internationella organisationen Cigré, med säte i Paris, vars uppgift är att främja utveckling och informationsutbyte inom området generering och överföring av högspänd likström.

Projektet har pågått under tre år med deltagande från universitet, transformatortillverkare och elbolag i Tyskland, Polen och Sverige.

- I Tyskland, till exempel, har man noterat att det läggs ned högspänningslaboratorier i Sverige och tyskarna har möjligen hoppats på att därför få svenska studenter, men nu kanske det blir tvärtom, säger Gubanski.

För Ludvika betyder HVV givetvis en hel del och han berättar att han så sent som för en vecka sedan talade med en student som sade sig vara villig att komma till Ludvika och börja som doktorand.

- Visst kan man säga att Ludvika har börjat låta tala om sig på allvar och redan i somras när den här gruppen träffades i Kina på en internationell konferens talade vi om HVV, säger Gubanski.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons