Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wolfowitz: Jag stannar

Annons

Så bemöter Världsbankens skandalomsusade chef Paul Wolfowitz kritiken och kraven på avgång för de förmåner han gett sin flickvän.

Stridslinjerna gick mellan i första hand kritiska europeiska representanter på ena sidan och mer stödjande USA, Japan samt en del afrikaner på den andra vid Världsbankens årliga vårmöte i helgen. Löneskandalen överskuggar alla de globala ekonomiska spörsmål Världsbanken brukar prata om.

Men uppenbarligen fick inte de Wolfowitz-skeptiska europeiska krafterna under mötet i Washington upp någon styrfart på kraven på bankchefens avgång. Mötet slutade med en kommuniké från de deltagande ministrarna som bara konstaterade att "den nuvarande situationen oroar oss alla mycket".

På en presskonferens efter mötet klargjorde Wolfowitz att "jag tänker fortsätta" på posten.

Storbritanniens biståndsminister Hilary Benn sade tidigare att "hela den här affären har skadat banken och borde aldrig ha inträffat". Han liksom USA:s finansminister Henry Paulson uppmanade dock alla att avvakta den granskning av ärendet som Världsbankens styrelse genomför. Styrelsen har den formella makten att sparka Wolfowitz, så än har han inte ridit ut skandalen.

Flera afrikanska ledare uttalade stöd för Wolfowitz, som försökt få rika länder att ge mer utvecklingshjälp till Afrika. Liberias finansminister Antoinette Sayeh kallade honom en "visionär" som verkligen kämpat för Afrikas sak under sina två år i ledningen för Världsbanken.

Bakgrunden är att Wolfowitz flickvän, den Libyenfödda brittiskan Shaha Riza, gjort snabb karriär och fått generösa lönelyft. En drygt hundrasidig utredning som styrelsen gjort visar att Wolfowitz själv personligen såg till att Rizas årslön höjdes till runt 200|000 dollar när hon flyttades från Världsbanken, som han stod i begrepp att ta över, till USA:s utrikesdepartement. Flytten var en åtgärd för att undvika framtida jävssituationer.

Lönen motsvarar drygt 100|000 kronor i månaden, vilket är mer än departementets chef utrikesminister Condoleezza Rice tjänar.

Wolfowitz hävdade först att han inte hade något med de generösa villkoren att göra. Senare erkände han sitt misstag och bad om ursäkt. Men det blidkar inte bankens anställda som kräver hans avgång med motiveringen att han förstört förtroendet för institutionen.

TT

Mer läsning

Annons