Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wolfowitz bröt mot bankens regler

Annons

Världsbankschefen Paul Wolfowitz bröt mot bankens regler när han befordrade och gav den kvinna han har en relation med lönelyft.

Därmed ökar trycket på Wolfowitz avgång.

En kommitté, bestående av sju av Världsbankens 24 styrelsemedlemmar, har formellt meddelat Wolfowitz att de funnit honom skyldig till en intressekonflikt när han ordnade löneökning och befordran av Shaha Ali Riza 2005, skriver New York Times.

Kommissionens slutsatser har inte offentliggjorts. Uppgifterna kommer från personer med insyn i utredningen.

Rapporten innehåller inga rekommendationer om bestraffning av Wolfowitz. Bankanställda, som krävt att få vara anonyma, sade att den speciella kommittén fortfarande diskuterar vilka åtgärder de ska rekommendera.

På måndagen avgick en av två topprådgivare till Världsbankschefen. Han motiverade det med att turbulensen kring den nuvarande chefen har gjort det svårt för honom att utföra sitt arbete.

Rådgivaren Kevin Kellmens avgång kom under en kritisk vecka för Wolfowitz, en av arkitekterna bakom Irakkriget, som gett Mellanösternexperten Shaha Ali Riza en lukrativ karriärskjuts.

Kellmen har arbetat som rådgivare åt Wolfowitz sedan 2002 då han var biträdande utrikesminister och innan han blev Världsbankschef 2005.

Kellmen har även arbetat en kort tid som talesman för vicepresident Dick Cheney innan han återvände till Wolfowitz på Världsbanken 2005.

TT

Mer läsning

Annons