Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wolfowitz avgår

Annons

Världsbankens chef Paul Wolfowitz avgår den 30 juni, uppger bankens styrelse. I ett uttalande säger styrelsen att "misstag begåtts på båda sidor".

Wolfowitz själv säger att en nöjd styrelse accepterat hans försäkran att han handlat etiskt och i god tro. Han sade att han avgår "för bankens bästa".

President George|W Bush beklagade de omständigheter som tvingat Världsbankschefen att avgå. Han sade sig acceptera faktum men hade föredragit att Wolfowitz hade stannat kvar. Mycket snart kommer presidenten dock att presentera en kandidat till chefsposten, meddelade Vita huset.

Bakgrunden är att Wolfowitz flickvän Shaha Rizas årslön genom hans försorg höjdes till runt 200|000 dollar om året när hon flyttades från Världsbanken, som han stod i begrepp att ta över, till USA:s utrikesdepartement. Flytten var en åtgärd för att undvika framtida jävssituationer.

Men Riza tjänade därmed mer än USA:s utrikesminister Condoleezza Rice.

Wolfowitz hävdade först att han inte hade något med de generösa villkoren att göra. Senare erkände han sitt misstag och bad om ursäkt, men förtroendekrisen var ett faktum.

Wolfowitz bröt mot bankens regler och skapade en intressekonflikt genom sin manöver, konstaterade i tisdags den panel som satts att utreda hans handlande.

Panelen rekommenderade då bankens styrelse, som består av 24 länder, att överväga "om Wolfowitz kan klara av att sköta det ledarskap som behövs för att garantera att banken fortsätter att arbeta i full utsträckning för att uppfylla sitt uppdrag". Sedan dess har förhandlingar pågått.

Redan i förra veckan sades en majoritet i Världsbankens styrelse vilja att Paul Wolfowitz bör avgå, enligt styrelsekällor från både rika länder och utvecklingsländer.

TT

Mer läsning

Annons