Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Willemark i kvällens kyrkokonsert

Annons

Lena Willemark kommer att uppträda i Älvdalens kyrka i kväll. Det under invigningskonserten för Vinterfest. Tillsammans med vår egen Lena uppträder också nästan alla andra världsartister som deltar i Vinterfest. Redan i morgon är det dags för två musikaliska evenemang till.

I kväll, fredag, blir det inviging av Vinterfest, den musikaliska festen i Älvdalen, Mora och Malung som lockat nio internationellt verksamma musiker att delta. Eld och isblommor heter konserten. Eld och förtäring och skogskänsla kommer elever och lärare från Älvdalens Utbildningscentrum att bjuda på utanför kyrkan, både före och efter konserten.

En del människor har varit lite frågande inför vilka artister som egentligen deltar i kvällens konsert och en del har också varit besvikna för att Lena Willemark inte uppträder i Älvdalen, endast på Sollerön, vilket de läst ut av program och annonser.

Men, lugn. Lena Willemark kommer också att vara med i Älvdalens kyrka i kväll. Hon och åtta andra internationellt erkända artister deltar. Liksom hela Dalasinfoniettan.

De som deltar, förutom den i Älvdalen så välkända Lena Willemark och hela Dalasinfoniettan, är följande artister:

Martin Fröst, Vinterfests konstnärlige ledare, är en av de mest efterfrågade unga solisterna i världen just nu. Hans ambition att hitta nya uttryckssätt för den klassiska musiken har fört honom till unika samarbeten med tonsättare, dirigenter, koreografer och ljusdesigners.

Benjamin Schmid från Wien lyfter med sin Stradivarius från 1731 verkligen fram det innersta i musiken med sin teknik och konstnärliga förmåga.

Christian Poltéra född i Zürich har gjort sig känd hos de ledande orkestrarna för att spela med en skön och intressant intimitet som berör åhörarna till kropp och själ. Under säsongen 2005/2006 är han utsedd till Rising Star och spelar i flera stora europeiska konserthus och på Carnegie Hall i New York.

Roland Pöntinen är en av Sveriges internationellt mest kända pianister. Tack vare en omättlig musikalisk aptit och en framstående teknik har han förvärvat en enorm repertoar som sträcker sig från Bach till Ligeti.

Håkan Hardenbergers knivskarpa teknik blandat med brilliant tonsäkerhet gör att han beskrivs som en av världens ledande trumpetare. Bland annat har tidningen The times utsett honom till världens allra bäste trupetare.

Svante Henrysons banbrytande spel på elcellon har beskrivits som en legering av rockgitarr, jazzbas, indisk fiol och passionerad cello.

Miriam Treichl besitter en sällsynt kombination av scenisk och vokal utstrålning, hon har utmärkt sig för sina starka rolltolkningar och hennes mörka sopran lånar sig lika väl till komedi som till mer dramatiska partier.

Hans Kristian Kjos Sorensen är Norges store slagverkare. Han skapar ljud och effekter i perfekt harmoni som spänner över alla genregränser.

Daniel Raiskin började redan som 6-åring hemma i St Petersburg att ta sig an violinen med stor energi. Denna dynamiska virtous etablerade sig som en av de största europeiska violasterna innan han påbörjade sin karriär som dirigent. Idag är han bland annat chefdirigent vid Koblenz Stadsfilharmoniker och dirigerar regelbundet flera orkestrar i Europa.

Med denna besättning tror jag nog att jag vågar utlova en konsert att minnas i kyrkan i kväll. Och säkerligen den allra mest namnkunniga skara musiker samlade på en gång i Älvdalen, någonsin.

Så här beskriver arrangörerna själva kvällens konsert: En festkonsert mitt i djupaste skogsland där vi färdas från magisk folkton till stora romantiska känslor. Det blir frostigt och skirt i musik av Nilsson och Holliger, fräckt och fascinerande i trumpetkonsert av Rabe, allvar och skönhet i Brahms pianokvartett. Möt Vinterfests artister och DalaSinfoniettan i en härlig konsert.

På torsdagen fanns ett 15-tal biljetter kvar till konserten i Älvdalens kyrka.

I morgon lördag fortsätter musikfesten i Älvdalen. Först med en konsert på Älvdalens bio. Det är Håkan Hardenberger, slagverkaren Hans-Kristian Kjos Sörensen och Dalasinfoniettans stråkkvartett. Det blir musik av bland andra Puchini men också musik från Chaaplinfilmer. Efter konserten träffar Håkan hardenberger musikungdomar från Älvdalen, Mora, Orsa och Rättvik för att undervisa och inspirera dem.

Därefter är det Sopplunch i Salemkapellet. Fyra ungdomar från Musikkonservatoriet i Falun

spelar medan publiken har chansen att stilla också den lekamliga hungern samtidigt som själen får sitt i form av musiken. Bland annat spelar dessa musiker polskor och valser från Ovansiljan.

BJÖRN REHNSTRÖM
bjorn.rehnstrom@daltid.se

Mer läsning

Annons