Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wiklund oroad över rättspsykiatrin på Skönvik

Annons

Landstingen i Värmland och Örebro planerar en gemensam rättspsykiatrisk verksamhet i Kristinehamn. Samtidigt har landstinget i Gävleborg under senaste året köpt platser inom rättspsykiatrin i Sundsvall i stället för i Säter.

Hur påverkar Gävleborgs flytt av patienter, tillsammans med landstinget Värmlands och landstinget Örebros nybyggnadsplaner möjligheterna för rättpsykiatrin i Säter att fylla de platser som finns där?

Kan en eventuell reducering av antalet intagna innebära att personal kommer att varslas i Säter?

Det frågar sig Jan Wiklund.

För en tid sedan beslöt Landstinget Dalarna att anslå 20 miljoner kronor för ombyggnader i syfte att öka säkerheten vid den rättspsykiatriska verksamheten i Säter.

Wiklund undrar om investeringen är i fara om färre landsting köper rättpsykiatri i Säter.

Hur är fördelningen i dag mellan patienter från egna länet och andra län?

- Ungefär 50-50, svarar Lars Edin, verksamhetschef vid Rättspyskiatriskt centrum på Skönvik i Säter.

Han förklarar att när det gäller antalet patienter från Gävleborg har landstinget där inte valt bort Säter, utan köper vissa volymer i Säter och vissa i Sundsvall.

Med Gävleborg finns avtal om åtta platser, men ofta är det fler än så därifrån.

- Vi är alltid tvingade att ta dalapatienter först och är det många här i länet som behöver vård har vi mindre volymer att sälja utomläns och tvärs om. Vi har totalt 88 platser och dessa är alltid belagda.

Beträffande satsningen i Kristinehamn säger Edin att den är på planeringsstadiet och ska det byggas nytt tar det fyra-fem år innan det är klart, alltså kring 2010.

- Men min personliga uppfattning är att det är tveksamt om de kan ro i land den satsningen. Även där är det kärvt med ekonomin, säger Lars Edin.

Mer läsning

Annons