Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Whiplashskadade kritiserar sjukvården

Annons

Varför är sjukvården i Sverige så ointresserad av detta område? Och, om inte hjälpen finns att få i Sverige, kommer man att kunna få ersättning för att åka till Tyskland och operera sig?

Det var kring dessa frågor som mötet kretsade.

Läkaren Bengt H Johansson, som de senaste 15 åren ägnat sig mycket åt skadetypen whiplash, berättade om olika skadetyper som kan uppstå vid en whiplash-skada.

- Att man varit med om ett whiplashtrauma säger inte ett smack om själva skadan, eftersom det finns så många olika varianter. Ofta handlar det om flera skador som är väldigt svåra att upptäcka i de undersökningar som görs i Sverige. Därför är det väldigt vanligt att dessa skador underdiagnostiseras eller inte diagnosticeras alls.

Han pratade en hel del om den skadetyp som uppmärksammats i och med att många åkt till Tyskland för operation.

- För många av de som har denna speciella whiplashskada har metoden visat sig vara framgångsrik.

Vissa som åkt till Tyskland och genomgått den här operationen har fått ersättning från försäkringskassan, och någon både från försäkringskassan och landstinget. Vissa har inte fått någon ekonomisk hjälp alls, utan tvingas betala helt själva.

Rättvist? undrade föreningens medlemmar.

Som det är nu har både landstinget och försäkringskassan bestämt att inte ge någon ersättning alls.

Försäkringskassan väntar på en dom i kammarrätten där frågan ska prövas.

- När det gäller landstinget ska jag ta reda på mer om vem som beslutat och varför. Som jag ser det ska man i tveksamma fall vara ödmjuk i bedömningen, säger landstingsrådet Lars-Ove Hagberg (v).

- Jag är övertygad om att domen i kammarrätten kommer att bli att försäkringskassan måste betala för själva operationen. Vi hoppas också att landstingen ska ställa upp och betala själva resan, säger Bert Magnusson från Nås, ordförande i det nybildade nationella Nackskadeförbundet, och som själv opererats i Tyskland.

- Efter operationen i Tyskland har jag fått ett helt nytt liv, säger Magnusson.

Flera medlemmar från förbundet undrade varför Sverige ligger så långt efter många andra länder på det här området, och varför man är så skeptisk till nya metoder.

Såväl politikerna som tjänstemän hänvisar till kravet på evidensbaserad sjukvård, en sjukvård som utgår från forskning med pålitliga studier.

Men, hävdar Nackskadeförbundet, majoriteten av de behandlingar som genomförs i svensk sjukvård är inte evidensbaserad. Varför så höga krav på just det här området?

- Det stämmer, och det beror på att vi tidigare använde oss av helt andra begrepp. De metoder som nu förs in i sjukvården måste på ett helt annat sätt vara granskade med lupp. Som ett litet landsting med ett länslasarett kan vi inte gå först i den här forskningen. Den utvecklingen måste, som jag ser det, drivas på universitetssjukhusen, sade Leif Hernefalk, verksamhetschef vid ortopedkliniken.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons