Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallströmord för Royal kritiseras

Annons

EU-kommissionären Margot Wallström får kritik för att ha blandat sig i den franska presidentkampanjen.

Hon önskar partivännen Ségolène Royal lycka till på sin hemsida.

Det skulle hon inte ha gjort, anser fransmannen Joseph Daul, ledare för den största partigruppen i EU-parlamentet, konservativa/kristdemokratiska EPP-DE.

Daul hör till samma franska parti, UMP, som den andra kandidaten i presidentvalet, Nicolas Sarkozy. Royal och Sarkozy ställs mot varandra i en andra valomgång 6 maj och det verkar bli ett mycket tätt lopp.

"Stödet till den socialistiska kandidaten sår tvivel om kommissionens opartiskhet och kommissionsledamöternas oberoende gentemot nationella intressen", kommenterar Daul i ett pressmeddelande.

Daul säger att han skrivit brev till Wallströms chef, ordförande José Manuel Barroso, där han vänder sig mot att kommissionens hemsida brukats politiskt av Wallström.

Han kräver i brevet också att inlägget omedelbart ska tas bort från hemsidan.

Wallström skriver i sitt inlägg att hon jublade framför teven när rapporterna från det franska presidentvalets första omgång visades i söndags kväll och hon förklarar att jublet gällde framgångarna för en kandidat (Royal) som tillhör samma politiska familj som hon. Men hon jublade också över det höga valdeltagandet.

Wallström skriver om att hon som kvinna och aktiv politiker är särskilt glad över att en kvinna för första gången gått vidare till andra omgången i det franska presidentvalet. Hon sänder en hälsning till Royal och önskar henne "Bon vent" som i fri översättning blir ungefär Lycka till i det som följer.

Gunnar Hökmark, gruppledare för de svenska moderaterna i parlamentet och vice ordförande i EPP-DE-gruppen, är inte lika upprörd som Daul. Men ändå kritisk.

Han kritiserade nyligen att Wallström ska ingå i en arbetsgrupp som ska utforma de svenska socialdemokraternas EU-politik inför nästa val.

TT

Mer läsning

Annons