Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallström vill slippa EU-smussel

Annons

EU-kommissionär Margot Wallström vill att EU:s regeringar kommer ut ur sina slutna rum och börja prata om det arbete som pågår för att få ett nytt fördrag på plats.

Just nu pågår ett febrilt arbete för att tina upp det förslag till ny EU-konstitution som lades i frysboxen 2005 när fransmän och holländare sade nej tack i folkomröstningar.

Tyskland, som är ordförande i EU fram till halvårsskiftet, förhandlar intensivt med de 27 medlemsländerna för att hitta en lösning som alla kan leva med och som får EU att fungera smidigare. För Sveriges del är det statsminister Fredrik Reinfeldts statssekreterare Nicola Clase som är länken till Berlin.

Margot Wallström har förståelse för att medlemsländerna inte kan förhandla inför öppen ridå. Men det innebär inte att de inte samtidigt kan hålla i gång en debatt i sina länder.

För dagen är hon i Stockholm för att delta i en rad olika arrangemang för att fira Europadagen. Mitt i morgonrusningen på Centralen frågas hon ut av tv-profilerna Anders|&|Måns, som presenterar henne som "en mäktig rackare". Och Wallström håller med.

På scenen syns inga EU-flaggor eller andra symboler. Och flagga och nationalsång för EU har också strukits i det tyska kompromissförslaget till nytt fördrag. Går allting enligt planerna kommer Portugal att inleda en regeringskonferens om fördraget när landet tar över ordförandeklubban i juli. Målet är att ha ett fördrag på plats i tid för Europaparlamentsvalet 2009.

Wallström är ganska optimistisk om att planen ska hålla.

TT

Mer läsning

Annons