Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallström vill bygga på EU-fördrag

Annons

EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström vill bygga ut det nedröstade förslaget till EU-fördrag.

Hon vill ha in klimatkamp och en klausul om att EU-länderna ska hjälpa varandra i energikriser.

Det skriver Wallström i det senaste inlägget på sin blogg och hon säger det i en intervju med den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza.

Wallström säger att EU-länderna, för att få igenom det förslag till konstitution som röstades ned av franska och nederländska väljare 2005, borde bygga ut förslaget. Hon vill dessutom byta namn på det från konstitution och konstitutionellt fördrag till något annat. Det har klart visat sig att ordet konstitution ger fel kopplingar i många medlemsländer.

Förutom kamp mot klimatförändringar och en klausul om energisolidaritet mellan länderna vill Wallström lägga till en fastslagen rätt för medborgarna att få information om vad som sker i EU-samarbetet.

Polen och Litauen har krävt att de övriga länderna i EU ska visa solidaritet när ett land drabbas av energikriser till följd av till exempel uteblivna leveranser. Det polska och litauiska kravet har sin grund i bråk med Ryssland om gas och olja.

I förslaget till fördrag finns redan en solidaritetsklausul. Den säger att medlemsländerna ska hjälpa till med alla medel när ett land drabbas av naturkatastrofer eller terroristattacker.

TT

Mer läsning

Annons