Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wall Street Journal om dalagruvor

/

Amerikas största tidning rapporterar om miljardsatsningarna i prospektering och gruvor i bland annat Bergslagen.

Annons

Wall Street Journal konstaterar att investeringarna i gruvorna varit rekodhöga i de nordiska gruvorna de senaste fem åren och att det sätts nytt investeringsrekord 2012. Affärstidningen konstaterar att det globalt sett råder en avmattning på metallpriserna men prospekterings- och gruvprojekten i Skandinavien är intressanta på grund av stabiliteten i de nordiska länderna, en utbyggd infrastruktur och det faktum att minerallagarna ändrats så att utländska intressen kan investera.

– De belopp som investerats i prospektering motsvarar direkt metallpriser, men med ett års fördröjning. Metallpriserna har varit höga under 2011 så att investeringarna förväntas fortsätta att öka under 2012, säger Magnus Ericsson, chef för Raw Materials Group, till tidningen.

I Dalarna bedriver som DT rapporterat Boliden gruvnära prospektering i Garpenberg och prospektering runt gamla gruvor i Saxberget, Gränsgruvan, Bjursås, Svärdsjö med flera platser. Danska Scandinavian Highlands borrar runt Falun liksom australiensiska Drake Resources som också är aktiva i södra Dalarna. Kopparberg Mineral har ansökt om att få starta Tvistbogrubvan i Smedjebacken och Nordic Iron Ore har tillstånd att återstarta järnmalmsgruvorna i Håksberg och Blötberget. Grängesberg Iron har sagt att de ska söka tillstånd under 2012 för återstart av gruvan i Grängesberg. I norra Dalarna prospekteras det efter sällsynta jordartsmetaller. Listan kan göras längre med Kanadensiska Tumi Resources, brittiska Nordic Mines...

Fotnot: The Wall Street Journal är en amerikansk engelskspråkig internationell dagstidning med en upplaga på 2,1 miljoner exemplar.

Mer läsning

Annons