Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Walk over för Mona!

Annons

Allt högre skallar ropen "avgå Mona!"
Det är trist, övermåttan trist. Banalt slarv med räkningar och bilbesiktning borde inte bli en duktig politikers fall. Monas parti hade effektivt kunnat förebygga det skedda.

En enkelspårigt moralistisk debatt har utbrutit. Verkligt angelägna politiska frågeställningar hamnar fullständigt i skymundan. Ty om slarv med räkningar och bilbesiktning kan även den minst politiskt insatte ha de bestämdaste åsikter. Och har det också.

Utan att försvara kroniska Slarvmajor (och Slarvpellar) ska följande påpekas:
Många starkt engagerade, höggradigt kreativa personer klarar bara av att hantera det eller de problem, som för tillfället sysselsätter dem. Trista rutinjobb är inte "deras grej". Åtskilliga konstnärer, författare och andra kreatörer (måhända även en och annan ledarskribent) med milt bohemisk personlighetsprofil fungerar sålunda.
Därav följer naturligtvis inte att avancerat slarv obetingat ska accepteras. Mona Sahlin måste i likhet med övriga ur samma personlighetskategori fullt ut ta de juridiska konsekvenserna av det skedda.

Trots sina tidigt uppenbarade brister har Mona Sahlin varit en duktig politiker och klar tillgång för sitt parti.
Vi tycker att partiet då skulle ha vidtagit sådana arrangemang att det skedda överhuvudtaget aldrig skett. Någon kunde ha avdelats att bringa de Sahlinska räkenskaperna under nödig kontroll och därutöver förpassat familjebilen till bilprovningen innan körförbudet varit genant faktum. Ministrar ska ha en rejäl backup med vardagens banaliteter, så att statsråden helt och fullt kan ägna sig åt det höga ämbete, som anförtrotts dem. De ska helt enkelt vara maximalt effektiva.
Då skulle vi förhoppningsvis ha sluppit mediadrev kring banaliteter, som mycket mer än frågor med verklig substans och kännbara konsekvenser för medborgarna, kan bli politiskt utslagsgivande.

Att förebygga är alltid bättre än att bestraffa.
Det hade således inte varit omöjligt för regeringspartiet att förebygga det sorgliga, som nu inträffat. Mona Sahlin har även tidigare syndat på nåden.
Men gjort är gjort och var och en måste ta de juridiska konsekvenserna av sina försummelser. Järnhård - och jämlik - är lagen. Och ska så vara.

Dessutom är det politiskt ofrånkomligt att Mona Sahlin tar ännu en "time out". I den påbörjade matchen kanske man hellre bör tala om en "walk over", för i valrörelsen skulle eljest charmanta Mona Sahlin sannolikt mest bli en belastning för sitt parti.

En come back så småningom bör väl inte vara alldeles utesluten. Givetvis under förutsättning att hennes parti verkligen företar sådana kamerala skyddsarrangemang att genanta repriser effektivt förebyggs och förhindras.

Mer läsning

Annons