Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxna underlättar ungdomsdrickandet

Annons

Många vuxna tror att ungdomars drickande ser ut på samma sätt i dag som när de själva var unga. Sanningen är att det sker stora och snabba förändringar - förändringar som ställer nya krav på vuxnas agerande. Härom veckan redovisades att andelen niondeklassare som dricker alkohol minskar något. Men denna positiva utveckling hotas av försäljningen av olaglig utlandsalkohol till ungdomar.

Den olagliga utlandsalkoholen innebär att barn och ungdomar mycket lätt kan få tag på alkohol. En tidigare redovisad Temoundersökning visade att 25 procent av Faluns ungdomar i åldern 16 till 19 år under det senaste året har köpt alkohol som förts in från utlandet och sedan olagligt sålts vidare.

De flesta ungdomar vet hur de ska göra för att skaffa fram öl, vin eller sprit till helgens fest. Den stora leverantören är allt oftare en försäljare med minibuss som varit i Tyskland och vänt, eller en för ungdomarna välkänd utlämningsadress där alkohol kan köpas dygnet runt - utan ålderskontroll eller störande frågor från vuxna.

Tillgängligheten på utlandsalkohol har lett till förändrade attityder hos landets ungdomar om huruvida det är okej att köpa alkohol som säljs olagligt. I en färsk undersökning har Alkoholkommittén låtit Synovate Temo fråga 100 ungdomar i Falun i åldern 16 till 19 år om de för egen del tycker att det är okej att folk köper alkohol som säljs olagligt om de har möjlighet till det. Hela 34 procent instämde helt eller till viss del i påståendet.

Acceptansen för olaglig alkoholhandel är naturligt nog lägre bland vuxna över 20 år. Ändå tycker hela 22 procent av 900 till- frågade personer i hela landet att det är okej med den illegala alkoholhandeln. Men endast tre procent av de tillfrågade vuxna tycker att det är okej att ungdomar köper olaglig utlandsalkohol. Många verkar helt enkelt inte se kopplingen mellan den egna attityden och ungdomars möjlighet att få tag på alkohol.

De långsiktiga effekterna av ökad tillgänglighet till alkohol är väl belagda i forskningen: Ju lättare det är för ungdomar att få tag på alkohol, desto mer dricker de. Ju mer och ju tidigare i livet ungdomar dricker alkohol, desto större risk löper de för att de för att få medicinska skador och utveckla ett alkoholberoende längre fram i livet.

Verkligheten är att den vuxna person som köper olagligt införd alkohol stöder en försäljare vars nästa kund kan vara barn eller ungdomar. Den som menar allvar med att barn och ungdomar inte borde ha tillgång till alkohol bör alltså själv se till att säga nej till de personer som i dag tjänar pengar på att sälja utlandsalkohol.

GUNNAR BLOMM... GUNNAR BLOMMÉ ÄR SAMORDNARE AV ARBETET MOT ALKOHOL OCH ANDRA DROGER I FALU KOMMUN.

Mer läsning

Annons