Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxenutbildning behövs alltid

Annons

Den nya regeringen vill inte lägga ned den kommunala vuxenutbildningen. Men när läget på arbetsmarknaden ljusnar minskar också trycket på komvux.

Vi inom alliansen anser att den kommunala vuxenutbildningen är viktig. Komvux finns och ska också i fortsättningen finnas för dem som av en eller annan anledning saknar grundskolebetyg eller gymnasiebehörighet.

Det ska också fortsättningsvis vara möjligt att komplettera sina kunskaper för att gå vidare i arbetslivet.

Jag vill poängtera att det alltid kommer att behövas omfattande vuxenutbildning i Sverige. Samtidigt är det naturligt att antalet platser i vuxenutbildningen varierar med arbetsmarknadsläget och antalet sökande.

Därför har alliansen valt att minska statsbidraget för vuxenutbildning med 600 miljoner kronor. De pengar som tidigare varit öronmärkta kommer från och med 2007 att läggas in i det allmänna kommunbidraget.

Syftet med detta är att markera att det är kommunerna som är huvudmän även för komvux, och därför ska få bestämma utbildningens omfattning och innehåll. Det finns dock inget som hindrar att kommunerna kompenserar minskningen som staten gör på bidraget, om de finner det angeläget.

Nästa år ökar regeringen statsbidraget till kommunerna med 700 miljioner kronor.

Jag vill också tillägga att när jag kom till komvux så lät det på flertalet elever som de trodde att vi skulle lägga ned komvux, och de var oroliga för sin framtida utbildning.

Varifrån de farhågorna kommer kan man ju undra...

CAMILLA LINDBERG

Mer läsning

Annons