Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vrede över angrepp på civila

Annons

Hundratals vredgade demonstranter i östra Afghanistan skrek slagord mot USA efter att sex personer dödats, bland dem en kvinna och en tonårsflicka.

USA har hävdat att fyra militanta dödats när den USA-ledda koalitionen och afghanska styrkor gjorde en räd mot en misstänkt terrorcell. Men det var de civila dödsoffren som väckte demonstranternas vrede.

Vid demonstrationen bar de fem kroppar till huvudvägen och blockerade trafiken genom att fälla träd. Kvinnornas kroppar var insvepta i lakan, medan männens ansikten var synliga.

Afghanska företrädare har upprepade gånger vädjat till USA och Nato att iaktta försiktighet under operationerna för att inte civilbefolkningen ska komma till skada. Den senaste tidens våld kommer troligen att spä på misstron bland afghanerna, vars stöd för de internationella styrkorna redan vacklar.

Söndagens demonstration skedde på samma plats där amerikanska soldater i mars sköt ihjäl tio civila. En misstänkt självmordsbombare hade orsakat panik bland soldater. Enligt vittnen flydde amerikanerna i panik och sköt mot alla de mötte på vägen, som är en av östra Afghanistans mest trafikerade.

Amerikanska företrädare sade att det kunde ha varit rebeller som dödat eller skadat civila. Men Afghanistans inrikesdepartement och sårade sade att de flesta kulorna var amerikanska.

TT

Mer läsning

Annons