Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vrede över ambulansskandal i Norge

Annons

Allmänhetens vrede växer över fallet med den 37-årige Ali Mohammad Farah som blev nedslagen i en park i Oslo men vägrades färd i en ambulans.

Ullevåls sjukhus erkänner i ett pressmeddelande att felbedömningar gjorts när den Farah nekades ambulanstransport. Felbedömningarna beklagas djupt. Sjukhuset har hittills hävdat att alla rutiner följts på ett korrekt sätt.

"Sjukhusledningen beklagar också att tidigare uttalanden har givit ett annat intryck", citerar NTB ur pressmeddelandet.

Ambulansförarnas hållning och uppförande i förhållande till sjukhusets värderingar ska också granskas.

I dag krävde deckarförfattaren Anne Holt att ledningen för Ullevåls sjukhus, som befinner sig i skandalens centrum, avgår.

"Det värsta med den mycket omtalade våldsincidenten i Sofienbergparken i måndags är inte ambulansförarnas beteende.|.|. Det är sjukhusledningens uppträdande efter den tragiska händelsen som borde ge oss kalla kårar längs ryggraden", skriver hon i en krönika i Aftenposten.

I söndags var 37-årige Ali Mohammad Farah sig med sin flickvän, parets dotter och några vänner i Sofienbergparken i Oslo. Efter en ordväxling med några andra parkbesökare blev Ali nedslagen. Skadad och omtöcknad ställde han sig att kissa mot en ambulans som anlänt, och föraren reagerade då med att skrika: "Du kissar på mig ditt svin! Du ska inte in i bilen!"

Förarna ska också ha sagt "bara låt honom ligga där och sprattla".

Tidigare grep polisen en 20-årig man som misstänks vara inblandad i misshandeln av Farah.

TT

Mer läsning

Annons