Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vrålande SM-tävling

Annons

Öronbedövande motorvrål och svart rök. Tusentals besökare med hörselskydd bevittnar de starka traktorerna som drar en släde efter en bana. Släden blir tyngre ju längre sträcka ekipaget avverkar. Underlaget är packad hal lerjord och när speakern ropar "Full-pull" i högtalarna innebär det att traktorn dragit släpet hela sträckan ut.

Vid ett bra "drag" kan traktorerna köra 100 meter på cirka nio sekunder, då ligger hastigheten på cirka 50 km/h.

Tävlingen kördes i sex olika klasser. Bo-Inge Ljunggren från Hässleholm, med sitt team Silver Spirit II, har tidigare vunnit SM-serien i mitten av 90-talet och deltog i går i klasserna Klass 350 Mod+2WD och 4500 Mod.

- Motorn är en V12:a på 37 liter som ger 3 000 hk. Det är en flygplansmotor som suttit i ett bombplan eller en Spitfire, berättar Bo-Inge Ljunggren som köpte motorn utanför Trelleborg.

Motorn var tidigare hemtagen från England. Ett stort motor- och teknikintresse gör att Ljunggren stortrivs med sporten. Traktorn han kör är byggd i Danmark och kostar en kvarts miljon kronor.

Team Cougar fanns också på plats med en traktor som enligt teamet är med bland de "topp fem"-bästa i Europa.

- Vi leder i klass 4 500 Mod i SM-serien och är klara för Europamästerskapet och vi måste vinna i dag i klass 3 500 Mod för att gå vidare, förklarade Robert Andersson som ingår i teamet där hans bror Fredrik är förare.

- Om allting håller och vi har tur ska vi vinna i dag, traktorn är så pass bra, förklarade Robert Andersson.

Monstertraktorn har fyra stycken 560 kubiktums Cheva big block motorer. Varje motor ger 1 500 hästkrafter och vid 6 000 motorvarv går bakhjulen i 150 kilometer i timmen. Dessutom kan ytterligare en motor kopplas på traktorn vid behov.

Traktorpulling kommer ursprungligen från USA och nu stiger intresset även i Europa. Gårdagens stora publikintresse är ett bevis gott nog för detta.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons