Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vov, vov, va´ skoj att få gå på kurs!

Annons

Sedan några år tillbaka är Leksand träningsplatsen för länets tretton polishundar. En gång i veckan samlas de för att öva bland annat eftersök och skydd. Vintertid blir det också många timmar i skidspåret med efterhängande hundförare för att hålla flåset uppe.

- Hundarna vet precis vilken dag det är och vart vi ska. Att vara här i Leksand och träna är veckans höjdpunkt för dem, berättar Roland Eriksson, chef för polisens hundenhet i länet.

När tidningen kommer på besök är det dock allt annat än glada miner. Sju av tio hundar är förkylda och ordinerade en lugn vilodag i bilen, något som accepteras men inte uppskattas.

Max, Garro, Kano och en lätt snorig Fara får dock sina efterlängtade träningspass och ger allt.

De går fot, kryper med hela magen i marken, springer mot en "bov" och tvärvänder när husse ropar tillbaka, skäller på kommando och så den klassiska övningen där de får hugga en "bov " i armen.

- Men att släppa hundarna på det viset är den sista utvägen vid ett ingripande. Alla andra möjligheter måste vara uttömda, säger instruktören Anders Olsson som för dagen håller på att drilla Kano och Peter Granström som snart ska iväg på grundutbildning i Karlsborg.

- Gå rakt fram - halt! Lägg hunden och gå därifrån. Ropa in hunden. Vänd helt om. Stanna! Ge tydliga signaler.

I genomsnitt gör länets 13 polishundar ett och ett halvt ingripande per dag. Förra året gjorde hundenheten 405 ingripanden.

I de allra flesta fall handlar det om gripande av personer. På andra plats kommer spårande av bovar i bebyggt område och därefter så kallade räddningssök där folk gått vilse eller saknas av andra orsaker. Uppvisningar har man helt slutat med om det inte är ett polisiärt arrangemang.

- Men vi åker gärna ut på dagis och visar upp oss. Det är en prioriterad verksamhet för oss. Vi kommer ofta i samband med Hitta Vilse-kurser, säger Roland Eriksson.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons