Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Voov behöver din hjälp

/
  • Rädslan att förlora älskade husdjur får människor att stanna kvar i en våldsrelation med hugg och slag. Där vill Voov stötta och ta hand om djuren tills ägaren själv förmår göra det efter uppbrottet.

Voov står för Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta och behöver fler frivilliga i Dalarna som vill engagera sig.
Därför bjuder föreningen in till en sammankomst i Borlänge på lördag för att berätta närmare om sin ideella verksamhet.

Annons

Voov startade som ett nätverk i Uppsala 2008 och är sedan 2009 en ideell förening. Den drivs av veterinärer och veterinärstudenter med syfte att underlätta för våldsutsatta människor att ta sig ur en våldsrelation.

Med pengar från allmänna arvsfonder driver föreningen nu ett treårigt projekt, med Nathalie Nordén som ledare och organisatör. Målsättningen är att kunna bilda lokalföreningar av de grupper som i dag finns på nio platser i landet.

En av dessa platser är Borlänge, där Voov på lördag bjuder in intresserade frivilliga till möte på hemligt ställe. Frivilliga med visst kunnande om djur och vilja att engagera sig och hjälpa till.

- Nästan alla skyddade boenden saknar i dag möjlighet att ta hand om husdjur. Det är där vi kommer in med tillfälliga jourhem åt djuren medan ägaren finns i ett sådant boende, förklarar Nathalie Nordén.

Framför allt vänder sig föreningen till veterinärer, djursjukvårdare och liknande, men även intresserade som arbetar med människor och har viss djurkunskap välkomnas till mötet i Borlänge.

- Redan på fredag kommer vi till Dalarna och träffar då representanter för berörda myndigheter som polis, länsstyrelse och socialtjänst på Falu Arena, säger Nathalie Nordén.

Därefter fortsätter hon till Borlänge och träffen för allmänheten på lördag. Självklart är intresserade från både Falun och Borlänge, och även från övriga delar av länet, välkomna att delta.

- Kontakten med Voov förmedlas via socialtjänst, polis, kvinnojour och brottsofferjour, och en förutsättning för att vi ska ta hand om ett djur är att ägaren börjat ta sig ur relationen, förklarar Nathalie Nordén.

Det engagemang som kan bli aktuellt är alltså att ta hand om ett eller flera husdjur från några dagar till några veckor. Känner du att det är någonting för dig, anmäl då snarast intresse skriftligt på adressen så får du svar med besked om tid och plats för träffen på lördag.

Annons