Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volvochef i Reinfeldts miljögrupp

Annons

Några konkreta åtgärder mot klimatförändringarna presenterades inte vid regeringens klimatseminarium i Stockholm på onsdagen.

Den enda nyheten var namnen på de personer som ska ingå i regeringens kommission.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hoppades i sitt inledningstal på ett historiskt beslut vid EU-toppmötet i Bryssel på torsdag. Det handlar om att EU-ländernas ledare ska samlas kring tre mål: Att minska växthusgaserna med 30 procent, varav 20 procent bindande, att öka de förnyelsebara energislagen med 20 procent samt att öka energieffektiveringen med 20 procent.

Men några konkreta förslag på skarpa åtgärder från svensk sida presenterades inte vid seminariet.

På frågan om när förslagen kommer svarade miljöminister Andreas Carlgren att regeringen håller tidtabellen. Det innebär att vi får vänta till 2008, när regeringens stora klimatpolitiska proposition landar på riksdagens bord.

Fredrik Reinfeldt hänvisade till de borgerligas valmanifest, där det bland annat talas om en klimatmiljard och miljöbilspremie. Han fick även med beslutet att införa trängselavgifter i Stockholm, något som de borgerliga partierna med undantag för centern var emot före valet.

Den enda nyheten som presenterades var sammansättningen av regeringens nya kommission för hållbar utveckling, där Reinfeldt blir ordförande och Carlgren vice ordförande. Därutöver ingår finansminister Anders Borg från regeringen.

Från näringslivet märks i kommissionen bland andra Volvos koncernchef Leif Johansson, Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson, Återvinningsindustriernas vd Annika Helker Lundström samt ordförande i regeringens vetenskapliga råd professor Lisa Sennerby Forsse. EU-kommissionären Margot Wallström kommer också att bjudas in att delta i kommissionens arbete.

Kommissionen ska vara ett rådgivande organ till regeringen. Klimatfrågan blir ett huvudtema under kommissionens första år. Den ska arbeta för att främja hållbar utveckling utifrån miljömässiga, ekonomiska och sociala dimensioner.

Kommissionen ska också föreslå förbättringar, effektiveringar och moderniseringar av organisation, regelverk och styrmedel för att underlätta arbetet för en hållbar utveckling.

I kommissionens arbete ingår även att understödja regeringens arbete med den nationella strategin för hållbar utveckling, Sveriges bidrag till EU:s motsvarande strategi, och även i arbetet med en internationell sådan.

Ett annat arbete blir att stödja förberedelserna inför Sveriges ordförandeskap i EU andra halvåret 2009, då kommissionens mandat upphör.

TT

Mer läsning

Annons