Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM är över - men jag deppar inte

Annons

Sven-Göran Eriksson är i dag arbetslös. Förlusten mot Portugal blev hans sista match som engelsk förbundskapten. Och än en gång drabbades England av straffsparksförbannelsen.

I lördags var det femte gången på sju mästerskap som England åkte dit på straffar.

En repris på EM-kvarten 2004 då inte heller "Svennis" straffskyttar lyckades hålla nerverna under kontroll mot Scolaris Portugal.

Den här gången var det normalt så säkra, i alla fall i sina respektive klubblag Chelsea och Liverpool, Frank Lampard och Steven Gerrard som bland annat sviktade.

Stor hjälte blev den portugisiske målvakten Ricardo som räddade tre av fyra straffar. Samme Ricardo satte den avgörande mot England 2004.

Bittert för England att få lämna VM efter att ha gjort sin bästa match under slutspelet i Tyskland. Men att spela med bara tio man under sista ordinarie halvtimmen och förlängningen tog på krafterna.

Detta efter utvisning på Wayne Rooney, vilken först stämplat en motståndare i skrevet och sedan knuffade undan Cristiano Ronaldo, klubbkompisen från Manchester United.

Att uppträda så omoget som Rooney gjorde i en VM-kvart är oförsvarligt. England, där Owen Hargreaves var enorm på mittfältet, hade förmodligen vunnit annars.

Wayne Rooney får räkna med massiv kritik på hemmaplan för sitt tilltag.

Inte heller "Svennis" kommer lindrigt undan. Det finns experter på "fotbollsön" som talar om fem bortkastade år med svensken som förbundskapten.

Vad "Svennis" absolut kan lastas för är taktiken, spelsystemet. Genom Michael Owens knäskada valde Eriksson att satsa på enbart en anfallare i slutspelet.

Så här i efterhand kan man fråga sig vad 17-årige Theo Walcott gjorde i truppen.

Givetvis borde det ha varit en betydligt mer erfaren forward med.

England hade ett försvarsspel som höll hög klass. Däremot stora brister i offensiven, där vare sig Lampard eller Gerrard på mitten blev de dominanter "Svennis" hoppats på och räknat med.

Portugal får tillbaka spelmotorn och geniet Deco till nästa match. Han kommer att behövas mot Frankrike på onsdag. När man granskar Portugal, med så många tekniskt skickliga spelare i truppen, blir det lite fadd smak i munnen när man ser till deras beteende på planen.

Figo, Maniche, Ronaldo, Petit och Tiago, för att nämna några, kan efter aktiv karriär utan större problem kasta sig in i skådespelarbranschen. Fair play tycks vara ett obekant begrepp för många av portugiserna, tyvärr.

Om England-Portugal långa stunder var en slätstruken historia så var mötet mellan Världsmästarna Brasilien och Frankrike en av VM:s höjdpunkter hittills.

Regissören till mästerverket var Zinedine Zidane, 33-åringen som efter turneringen beslutat sig för att definitivt lägga skorna på hyllan.

Zidane överglänste Brasse-stjärnan Ronaldinho i precis allt. Inte minst den välavvägda frispark som letade sig fram till måltjuven Henry och resulterade i segermålet, efter att Henry satt dit bredsidan och på volley styrt upp bollen i nättaket, var en fröjd att skåda för en fotbollsälskare.

Frankrike, som med stor möda tog sig vidare från gruppspelet, efter att ha kryssat mot Schweiz och Sydkorea och vunnit "måste-matchen" mot Togo, framstår nu, tillsammans med värdnationen Tyskland, som knapp favorit till att vinna VM-guldet.

Frankrike har det bästa mittfältet med Zidane, Makelele, Vieira och den lille helt underbare Ribery.

För Brasilien blev Frankrikes aggressiva och offensiva spel en chock.

Kaka märktes knappt och blev i andra halvlek utbytt.

Ronaldinho var hårt uppvaktat matchen igenom och fick aldrig chansen att styra och ställa som han är van vid.

Ronaldo, som mot Ghana blev VM:s genom tiderna främste målskytt, var orörlig och de gånger han fick bollen både trög i tanke och handling.

Jag tippade Brasilien-Italien som finallag innan VM startade. Nu tror jag att Tyskland och Frankrike möts nästa söndag. Vilken duell det i så fall blir på mitten mellan lagens båda kaptener, Ballack och Zidane.

CARL-JOHAN GOTH

Mer läsning

Annons