Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viviann blir utan jobb när kraven skärps

Annons

I augusti förra året fick hon arbete i Forssa Klackskolans bibliotek, glad i förvissning om att hon skulle kunna vara kvar där fram till sin pensionering.

Nu ändras förutsättningarna, något som bland andra drabbar Viviann.

Regeringen har beslutat att riva upp den särskilda överenskommelsen för plusjobbare över 60 år, vilket för Vivann Perlström innebär att hon blir arbetslös igen den 14 augusti nästa år.

– Det är klart att det inte känns särskilt kul, även om jag kan acceptera att den nya regeringen vill föra sin egen arbetsmarknadspolitik, säger hon.

Men Viviann har liten förståelse för att man bryter löftet om jobb fram till och med pensionsdagen.

– Innerst inne är jag både besviken och arg, men vad ska man göra. Det jag är mest orolig för är ekonomin, så jag får hoppas att det blir något annat istället.

Viviann Perlström arbetade på Postgirot i Stockholm när hon blev arbetslös för omkring tio år sedan. Hon läste då in studentexamen på Komvux och sökte samtidigt arbete.

Innan hon fick erbjudandet om plusjobbet på Forssa Klackskolan – som bibliotekarie och stöd för eleverna – hade hon sin inkomst genom aktivitetsgarantin. Hur det blir när plusjobbet slutar vet hon inte och säger oroligt:

– Man måste ju ha pengar för att kunna leva. Jag klarar mig nog utan inkomst ett par månader, men inte mer.

Mer läsning

Annons