Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitrysk protest stoppad av polis

Annons

Några hundra demonstranter försökte genomföra en protest i Minsk på Vitrysslands självständighetsdag.

Lika många poliser och soldater omringade dock mötesplatsen.

Poliser och fallskärmssoldater spärrade också av tillfarterna till det vidsträckta Oktobertorget i centrum av Minsk.

Polisen gav demonstranterna en frist på en kvart att skingras frivilligt eller utsättas för en polisaktion, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Flera hundra oppositionsaktivister som gett upp möjligheten att samlas på Oktobertorget marscherade i stället längs Prospekt Pobeditelej (Segraravenyn) mot Sportpalatset för att hålla ett möte där i stället, rapporterar Interfax.

Oppositionsledaren Aljaksandr Milinkevitj sade till sina anhängare att han vägrar gå till Bangaloretorget, den plats som myndigheterna har gett tillstånd till. Han uppmanade de övriga att gå till Sportpalatset.

En AFP-reporter såg ett tiotal bussar med säkerhetsstyrkor och flera fångvagnar parkerade i ett hörn av torget. En kolonn med trupptransportfordon var också på väg mot centrum.

Demonstranterna samlades på en sidogata. De sade till AFP att de skulle försöka ta sig in på torget i stället för att nöja sig med ett mindre torg i utkanten av Minsk, där myndigheterna har tillåtit en demonstration.

Ett 50-tal aktivister har spärrats in i syfte att ta loven av söndagens demonstration, sade oppositionella.

I mars förra året höll oppositionella en fyra dagar lång demonstration efter det kritiserade omvalet av president Aleksandr Lukasjenko.

Lukasjenko, i väst kallad Europas siste diktator, tillåter ingen kritik i de statskontrollerade medierna och kraftigt begränsat demonstrationsrätten.

TT

Mer läsning

Annons