Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitryggig hackspett och gamla människor

Annons

Jag läser i tidningen Skogsland, att regeringen har anslagit 200 miljoner kronor för att "rädda" den vitryggiga hackspetten från utrotning. Det finns i dag fyra par i Sverige, varav två häckande. Målet till 2010 är att det skall finnas tio häckande par. Det är alltså ett tillskott på åtta par. Och till en kostnad av 25 miljoner per par.

Varför ska nu vitryggen bevaras i Sverige? Kanske har den bara föredragit ett annat område i norra Europa, och helt enkelt flyttat. Och då behöver den ju inte stimuleras just i Sverige.

200 miljoner är mycket pengar, som skulle kunna användas för att göra tillvaron mer attraktiv för de vithåriga svenska gamlingarna. Visserligen häckar dom inte längre, men i alla fall. På senare år har anslagen till äldrevården och -omsorgen gång på gång fått vidkännas neddragningar.

Har det fattats pengar någonstans, så har det alltid kunnat dras in på någon lutfiskportion eller ägghalva i äldrevården eller på några hemtjänsttimmar.

Det är allt en olustig prioritering som regeringen gör. Är det en eftergift till något av sam- arbetspartierna eller står socialdemokraterna för den alldeles själva?

OLLE WICKBOM

Mer läsning

Annons