Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitryggar och gamla människor

Annons

Jag läser i tidningen Skogsland, att regeringen har anslagit 200 miljoner kronor för att "rädda" den vitryggade hackspetten från utrotning. Det finns i dag fyra par i Sverige, varav två häckande. Målet till år 2010 är att det ska finnas tio häckande par. Det är alltså ett tillskott på åtta par. Och till en kostnad av 25 miljoner per par.

Varför ska nu vitryggen bevaras i Sverige? Kanske har den bara föredragit ett annat område i norra Europa, och helt enkelt flyttat. Och då behöver den inte stimuleras i Sverige.

200 miljoner är mycket pengar, som skulle kunna användas för att göra tillvaron mer attraktiv för de vithåriga svenska gamlingarna. Visserligen häckar de inte längre, men i alla fall. På senare år har anslagen till äldrevården och -omsorgen gång på gång fått vidkännas neddragningar. Har det fattats pengar någonstans, så har det alltid kunnat dras in på någon lutfiskportion eller ägghalva i äldrevården eller på några hemtjänsttimmar. Det är allt en olustig prioritering som regeringen gör. Är det en eftergift till något av samarbetspartierna eller står socialdemokraterna för den alldeles själva?

OLLE WICKBOM

Mer läsning

Annons