Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vita huset pressas om saknad e-post

Annons

Vita huset har svårt att förklara hur e-postmeddelanden kunnat försvinna. Ett kongressutskott som granskar skandalen kring avskedade åklagare kräver att e-breven ska tas fram.

Demokraten Patrick Leahy, ordförande i senatens justitieutskott, trodde inte på Vita husets förklaring att breven hade förstörts. Det går inte att eliminera e-post från ett federalt datasystem, hävdade han.

Utskottet granskar Vita husets roll i avskedandet av åtta federala åklagare förra året. Bushregeringen har erkänt att avskedandet sköttes illa, men hävdar att de var berättigade. Kritiker har hävdat att de förlorade jobbet av politiska skäl.

Under utredningen har det framkommit att en del av medarbetarna i Vita huset, bland andra president George|W Bushs politiske rådgivare Karl Rove, skickat e-post via ett konto som innehas av Republikanska partiet. En del av dessa e-brev har felaktigt förstörts, enligt Vita huset.

Enligt demokraterna kan Vita huset ha brutit mot en lag som säger att alla beslut och överväganden som görs av presidentens stab ska dokumenteras och bevaras.

En annan talesman i Vita huset, Scott Stanzel, försäkrade att man där vidtar alla rimliga åtgärder för att hitta de försvunna e-breven och förhindra att något liknande inträffar.

Mannen i centrum för skandalen, justitieminister Alberto Gonzales, ska frågas ut inför utskottet i nästa vecka. Hans hantering av ärendet har lett till krav på hans avgång från både demokrater och republikaner.

TT

Mer läsning

Annons