Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst handlar jag på Lidl

Annons

Svar till Karl-Erik Knutsson

och Allan Mattsson:

Många fler företag än Lidl har en stor del visstidsanställda utan att för den skull bli betraktade som dåliga för arbetstagaren. Varje företag väljer den anställningsform som passar deras verksamhet bäst.

De flesta företag har som policy att de anställda ej ska uttala sig i media. Man har en särskild organisation som ser till att fakta blir allsidigt genomgångna innan uttalanden sker, för att undvika felaktigheter och ryktesspridning.

Att inte alla på en arbetsplats är fackligt anslutna innebär inte med automatik att facket motarbetas. Det finns ganska många som inte tycker att man får annan valuta för fackavgiften på 200-300 kronor i månaden än att man göder en facklig organisation som redan lider av för högt BMI.

Sjunkande anslutningsvilja till facket är sedan länge ett känt problem i alla fackförbund. Innebär det att facket motarbetas i alla branscher?

Det är dessutom allmänt känt att icke fackanslutna ofta utsätts för trakasserier från fackanslutnas sida. Vad gör facken åt det?

I stort sett alla företag är hierarkiskt uppbyggda och placerar inte Lidl i någon särställning.

Det är verksamhetsutövaren som avgör vilken typ av info, till vem och i vilket läge information ska ges. Det har inget med hemlighetsmakeri att göra.

Lidls affärsidé är att ha ett begränsat sortiment med enkel varuhantering för att kunna hålla bra produkter till låga priser. Rättvisemärkt och miljömärkta produkter får man inhandla i annan affär. Det är inte konstigare än att man köper vissa varor hos Coop på grund av lägre pris.

Vad gäller mjölken så har K-E fel. Arla har tagit ett beslut att sälja mejeriprodukter under annat varumärke. Mig veterligt har Arla svenska mejerier. Men Milko tar tydligen ut så stora vinster på sina produkter att de har råd att tacka nej. Det är du och jag som betalar.

När Coop- och Icaaffärer slår ut lokala handlare kallas det sund konkurrens och ej en strävan att bli störst. När tyska Lidl etablerar sig, då är de bara ute efter att slå ihjäl. Skillnad? Ja, de är ju utländska.

Naturligtvis hotar Lidl arbetstillfällena hos Coop och Ica som är störst i Sverige. Därmed har de fackliga representanterna därifrån naturligtvis mer att säga till om i Handels. Tror man något annat, ja då tror man på jultomten också.

Det är därför de regionala fackliga ombuden lånar ut sig till denna klappjakt på en utländsk aktör.

Regionala skyddsombud redovisar påstådda inspektionsbrister i tidningen och åberopar hörsägen utan uns till bevis. Jag emotser att alla inspektionsresultat från alla företag i handelssektorn i fortsättningen redovisas i tidningen. LO-förbunden har en lång tradition att motarbeta utländska aktörer på den svenska marknaden och den traditionen fullföljer Handels.

Det är roligt att K-E, Allan Matsson med flera har så god ekonomi att de inte behöver handla till lägsta pris. Livet blir ju så mycket enklare då. Det är slående hur mycket synpunkter personer kan ha på ett företag som de aldrig besökt. Hörsägen?

Min stora familj styrs av pragmatism och har sparat 750 kronor i månaden, av hårt beskattade pengar, genom att göra vissa inköp på Lidl. Pengar som behövs till att betala pålagor som den röd-gröna röran ställt till i den så kallade solidaritetens namn.

LO-facken får inte glömma att i solidaritetens namn skicka lite pengar till de lettiska byggnadsarbetarna. På grund av Byggnads blockad gick det lettiska företaget i konkurs, varför de anställda nu inte har någon lön alls. Men de var ju inte svenskar.

Det känns skönt att handla hos en arbetsgivare som ej tvingar sina anställda att jobba längre än till klockan 20 i veckan, klockan 18 på lördag och inte på söndag.

PRAGMATIKER

Mer läsning

Annons