Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst går det att flytta Bobergshallen

Annons

Flytten av Boberghallen kan bli en dyr historia.

Enligt kommunalrådet Nils Persson (s) kan det handla om mellan 100 och 200 miljoner kronor.

- Det måste in utomstående intressenter.

Den gamla maskinhallen vid Kvarnsvedens pappersbruk, Boberghallen, ska förr eller senare rivas. Pappersbruket vill bli av med byggnaden.

Kommunen ska tillsätta en arb-etsgrupp för att se om det är realistiskt att flytta byggnaden till centrala Borlänge och återanvända den för exempelvis evenemang, kongresser och liknande. Arbetsgruppen är ännu inte bildad.

Vid kommunfullmäktiges budgetmöte i torsdags diskuterades hallen, som uppfördes till Stockholmsutställningen 1897, och därefter flyttades per järnväg till Kvarnsveden.

-Målet är att få in fler intressenter, säger Nils Persson och aviserar att det handlar om mycket stora pengar.

- Det räcker inte med tio miljoner. Det handlar om 100 miljoner. Kanske 200 miljoner. Pengar som kommunen inte har någon möjlighet att gå in med.

En av arbetsgruppens uppgifter blir att se på finansieringen. Att pappersbruket är berett att ta en del av kostnaden, nedplockningen, är klart sedan tidigare. Men det är enligt Nils Persson bara en liten bit i sammanhanget.

Planer finns på att försöka få en amerikansk intressent att stötta projektet. Det handlar om en privat, ideell organisation som verkar för att skydda och bevara hotade arkitektoniska och kulturella platser runt om i världen. Tanken är att ansöka om medel därifrån.

Att det går att flytta Boberg- hallen är troligt. Några praktiska hinder ska det inte finnas:

- 1897 kunde man flytta den 24 mil på järnväg. Vi vill flytta den fyra kilometer, säger Nils Persson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons