Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst finns en startlag

Annons

Svar till Åsa Nilser & Co,

den 18 januari.

Sju folkpartister väljer att sprida sin okunskap kring driftsformer för offentligt finansierad vård.

Det stora antalet företag som arbetar inom vårdsektorn arbetar som entreprenörer åt landstingen och utför klart avgränsade uppgifter i egna eller hyrda lokaler. För dessa företag innebär startlagen att tidigare osäkerheter är utraderade.

Det finns inga begränsningar annat än de som har med kvalitet och patientsäkerhet att göra. Även vinst är tillåtet. Detta innebär att en stor marknad för privata vårdföretag är tydligt reglerad och att de som önskar verka på den marknaden inte längre behöver känna något hot från lagstiftningen. I de fall där landsting vill att en entreprenör driver ett komplett sjukhus så garanterar lagstiftningen konkurrensneutralitet så att privata vårdmonopol inte ska uppstå. Däremot kan landsting sälja vissa sjukhus till privata utförare för att sedan köpa tjänster från dessa.

Det vinstförbud som de sju skribenterna gör stor affär av finns inte i lagen. När ett komplett sjukhus drivs åt ett landsting på entreprenad så får ingen vinst delas ut. Detta kommer troligen att tolkas så att vinst får delas ut enligt den nya lagen om aktiebolag med begränsad vinstutdelning.

Avsikten med denna begränsning är att uppnå konkurrensneutralitet vid framtida upphandlingar samt att förhindra att vinst inte ska bli en drivkraft i styrningen av vården. Den risken finns inte när landstingen köper avgränsad vårdproduktion.

JAN LINDHOLM, MILJÖPARTIST I RIKSDAGEN

Mer läsning

Annons