Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Visst är det skatteplanering"

Annons

Försäljningen av de 426 lägen-heterna i centrala Borlänge och Kvarnsveden sker till en köpeskilling av 165 243 000 kronor. Dessutom ska köparen Landsort Care stå för Tunabyggens lagfartskostnader på 2,2 miljoner kronor.

Tunabyggens upplägg av fastighetsförsäljningen ger bolaget skattemässiga fördelar, jämfört med om det handlat om en traditionell försäljning.

- Med det här upplägget utgår ingen reavinst. Det är ett plus, säger vd Larserik Håkansson.

Bolagets ordförande Åsa Frithiofson medger att det handlar om skatteplanering, och att konstruktionen görs för att undgå skatt:

- Visst är det skatteplanering. Inom lagens råmärken, med god marginal. Vi tänjer inte på något. Vi vill att pengarna ska komma hyresgästerna och bolaget tillgodo.

De fastigheter som Landsort Care AB köper har lagts över till Tunabyggens dotterbolag, Tunabyggen Service AB, för det bokförda värdet.

Aktierna i dotterbolaget Tunabyggen Service säljs sedan till Landsort Care AB. Köpeskillingen uppgår till 165 243 000 kronor.

Landsort Care betalar 87 mil-joner kronor till Tunabyggen och tar över skulder på drygt 78 miljoner.

Dessutom ska Landsort Care betala Tunabyggens lagfartskostnader på cirka 2,2 miljoner.

Att det kommunala bolaget Tunabyggen tidigare lagt locket på om köpesumman förklarar vd Larserik Håkansson med att man är orolig för att det ska bli fokus på fel saker.

- Det är viktigt att vi har fokus på rätt saker. Alla pengar vi får in i vår löpande verksamhet går tillbaka till verksamheten. Inget försvinner någon annanstans. Affären ger oss möjlighet till utveckling.

- Fokus ska vara på vad vi åstadkommer nu och sedan. Vi vill inte mörka något.

När det gäller hyresgästföreningen överklagan av försäljningen, till boverket, är han inte orolig. Han är övertygad om att boverket inte har några invändningar mot affären.

Läs även chefredaktör Anders Jonssons kommentar på sidan 2 i del 2.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons