Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vissa jobb tackar man inte nej till"

Annons

Utanför villan på Humlebacken står skidorna lutade mot väggen. Sven von Holst laddar för sitt 27:e Vasalopp och har hunnit nöta några spårkilometer under de tio dagarna i Falun. I London, där han bor sedan drygt ett år tillbaka, är föret inget vidare. Men simning fungerar också bra som Vasaloppsträning, hävdar den förre landslagssimmaren, VM-chefen, informationschefen och numera marknadsdirektören på Stora Enso.

Han tvekar lite inför att tala om sig själv som en eventuell kandidat till landshövdingsposten. Han har ju inte fått någon officiell förfrågan, men känner sig smickrad av att vara påtänkt i den allmänna debatten. Och så kommer det:

- Vissa jobb tackar man inte nej till - och det här är ett sådant. Det skulle vara oerhört stimulerande att bli landshövding, säger Sven von Holst.

Han kommer från Stockholm men har levt halva sitt liv i Falun.

- Min pappa kom från Falun och min fru kommer från Svärdsjö. Jag blev tidigt förtjust i Dalarna, från början framför allt med tanke på naturen.

Ordet livskvalitet kommer upp. Där har Dalarna mycket att erbjuda stressade storstadsbor, menar Sven von Holst. Och om han vore landshövding...

- Det vore en stor utmaning att påverka länets utveckling. Det arbetet är ingenting man gör själv, men jag tror att landshövdingen har en viktig roll.

Hur ska Dalarnas landshövding vara?

- Det ska en person som verkligen vill göra mycket för Dalarna. Någon som är engagerad. Om jag ser bakåt i tiden så tycker jag att Ingvar Gullnäs var en mycket handlingskraftig landshövding.

Är det viktigt att synas som landshövding?

- Ja, men inte bara genom att klippa band på invigningar. Man ska kunna företräda länet i små och stora sammanhang.

Har du någon erfarenhet av partipolitiskt arbete?

- Jag har aldrig jobbat partipolitiskt och ser mig som obunden.

Tror du att det vore en nackdel för en landshövding att inte ha erfarenhet från politiken?

- Visst, det kan säkert vara en fördel att vara mer kunnig i hur det fungerar, men nu känner ju jag en del politiker och jag tror att det går att upparbeta kontakter. Det skulle vara ett stimuli just att lära sig mer om hur både riks- och lokalpolitik fungerar.

Vad skulle göra dig till en bra landshövding?

- Jag är van att röra mig i olika kretsar, har erfarenhet från folkrörelsen, idrotten, små och stora företag och har lätt att umgås med folk. Jag har säkert en bakgrund som kan passa - men det har säkert många andra också, det vill jag absolut framhålla.

Tror du att det går att vända befolkningsminskningen i länet?

- Ja, det går att göra något åt den. Vi ligger nära storstadsregionen; Stockholm och Mälardalen. Vi har dalafjällen och Siljan. Turistnäringen är viktig och den kommer att bli ännu viktigare.

- Vi kan erbjuda högre livskvalitet; närmare till jobbet, billigare bostäder, bra miljö, tillgång till skog och mark. Jag tror att vi kommer att få hit många småföretagare, säger Sven von Holst, och tillägger att bästa garanten för att kunna locka till sig nytt folk till Dalarna förstås är att kunna erbjuda jobb.

- Jag tror att alla människor i grund och botten vill arbeta, men alla får inte chansen. Jag ifrågasätter att företag hela tiden ska rationalisera bort människor. Man tänker ofta för kortsiktigt, säger marknadsdirektören som just ska packa för att flyga tillbaka till London.

Han beklagar att Stora Enso mer eller mindre har lämnat Falun.

- Profilmässigt är det synd att världens äldsta företag inte längre har sin hemvist i Falun. Men allt står och faller inte med Stora Enso.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons