Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visar Falun ur nya vinklar

Annons

Kommunantikvarie Mats Persson, planarkitekt Tony Svensson, stadsbyggnadschef Per Grundström och parkingenjör Johannah Rönnkvist samt Maggie och Christer Eklund kommer att hjälpa till med att visa intresserade runt i vår stad.

- Vi kommer att arbeta med det närliggande förflutna, nuet och framtiden. Även en antikvarie kan jobba parallellt med framtiden, intygar Mats Persson då vi träffas på Stora torget där snålblåsten viner om öronen.

Mats Perssons första officiella visning startar redan i dag.

- Stadsdelsvandringarna tog ordentlig fart i samband med byggnadsvårdsåret 1975 då Falun blev ett av tre svenska pilotprojekt. Den stora rivningsvågen, där bland annat stadens stolthet Varmbadhuset revs, var över och en ny syn på bebyggelsen tog vid, säger Örjan.

En hetsig debatt pågick i Falun. Politiker och allmänhet var mycket långt ifrån varandra.

- Det var ingen tvekan om att Falun kom att spela en stark roll i hela landet och det var många som tog det till sig. På ett sätt tror jag att det var det som gjorde stadsvandringarna så intressanta för allmänheten, menar Örjan Hamrin.

Det fanns en viss avoghet att Falun blev utnämnd till pilotprojekt. Det berodde på att man rivit så mycket i stan. Falun var inte känt för att vara något mönster för bevarande.

Men i stället för att visa upp hur välbevarad stan var satte man i stället fokus på andra frågor: Hur vi skulle rädda kvar det gamla och bygga nya hus som passar ihop med de gamla.

Teknologer på tekniska högskolan visade med en utställning på Dalarnas museum kallad "Agnes i bevarande". Vilken på ett elakt sätt presenterade olika stadsdelar. Falun tog debatten och tvekade inte att ta kritik. Debatten blev delvis hård. I Visby pratades det bara om hur välbevarad staden var. Falun hade helt andra frågeställningar. Det pågick mycket djupare diskussioner i Falun än på andra orter. Det var ett lyckokast som gjorde att Falun blev pilotprojekt.

Alla tre pilotprojekten, Engelsbergs bruk, Visby och Falun är i dag världsarv.

- Förre chefen för Dalarnas museum, Erik Hofrén, lyckades. Byggnadsvårdsprojektet uppmärksammades stort av media och tidningar, både svenska och utländska, säger Örjan Hamrin som dagen till ära stoltserar i en tröja med texten Örjan omvisaren, Knis Kalles term för guide, tryckt på bröstet.

Diskussionen 1975 ledde till en förändrad syn på byggnadernas värde. En ny syn på bebyggelsen har präglat staden sedan dess och de som inte följt vandringarna på några år har nu chansen att välja på ytterligare färdledare eller ska vi kalla dem omvisare.

I dag inleds årets vandringar med "Arvet efter byggnadsvårdsåret" vilket blir en vandring i centrum till några byggnader och platser som diskuterades då och som diskuteras i dag. Färdledare är stadsbyggnadschef Per Grundström och kommunantikvarie Mats Persson.

Kommande tisdagar är det först Parkingenjör Johannah Rönnkvist och sedan Per Grundström som tillsammans med planarkitekt Tony Svensson visar.

- Vi kommer att visa efterkrigstidens omvandling i Faluns centrum, berättar Tony Svensson.

Först tisdagen den sjunde juni är det dags för museichef Daniels Sven Olsson att visa runt bland medeltida hus och gränder i Gamla Herrgården.

Den fjortonde är det antikvarie Örjan Hamrins tur att gå längs den slingrande ån. En stadsvandring från Dalarnas museum till Falu Ångbryggeri.

Men tro inte att det bara handlar om nyheter i samarbetet mellan Dalarnas museum, Elsborgs Stadsdelsförening, Falu kommun, Stiftelsen Stora Kopparberget, Välkommen till Falun AB och Världsarvet Falun. De traditionella vandringarna kommer senare i sommar.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons