Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virus hotar sportfisket

/

Annons

Det är vid en av fiskodlingarna i Siljan som en bakteriesjukdom kunnat konstateras. Det handlar dock inte om några sjuka fiskar utan enbart om att man har kunnat konstatera förekomsten av smittämnet. Men det räcker för att fiskodlingen måste tömmas och rengöras.

- Lagstiftningen är hård på det här området och det räcker med att smittan finns hos en av 30 fiskar. Men det ska betonas att smittämnet inte på något sätt är farligt för människor eller husdjur, säger Ulf Pierrou.

För fiskodlingens del innebär det hela att man tvingas tömma och rengöra odlingen innan ny fisk kan sättas in där.

- Företaget i fråga har tre odlingar i länet, och reglerna säger att fisk från dessa inte får planteras ut i sjöar så länge som smittan finns vid någon av odlingarna. Jordbruksverket måste ge klartecken först.

Det allvarligaste hotet smittan utgör är att den orsakar en brist på insjöuppfödd inplanteringsfisk. Länsfiskedirektör Ulf Pierrou befarar att matfisk från kustodlingar istället planteras in i länets fiskesjöar.

- Det vore det värsta som skulle kunna hända. På det sättet kan vi få in sjukdomar som kan slå ut hela vårt fiskbestånd, t ex i form av virus som kan gå ner i bäckar och ta död på all bäcköring. Det vore ett stort hot mot sportfisket och fisketurismen här i länet, menar Pierrou som dock lovar att man från länsstyrelsens sida kommer att agera tufft om så sker.

- Det handlar om ett mycket allvarligt brott och jag tvekar inte att jaga de som bryter mot dessa regler med blåslampa. Vi skulle omedelbart koppla in åklagare och straffsatsen för liknande brott handlar om fängelse, avslutar han.

Mer läsning

Annons