Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virkestransporterna spyr ut tio ton koldioxid

Annons

Mats Hanspers (c) är vice ordförande i trafiknämnden och han fick uppgifterna om koldioxid-utsläppen under torsdagen.

Kommunens miljöingenjör, Christina Holback, tog fram materialet genom Gröna bilister. Uppgifterna baseras på att en virkesbil framföres med en hastighet av 50 kilometer i timmen.

- Då är utsläppet 1,37 kilo koldioxid per kilometer. Avståndet mellan Lomsmyren och Siljanssågen är åtta kilometer och eftersom bilarna går tomma i en riktning blir det 16 kilometer tur och retur. 1,37 kilo koldioxid per kilometer multiplicerat med 16 ger 21,9 kilo per resa, säger Mats Hanspers.

Ännu mer skrämmande anser han resultatet blir när han får fram att 444 resor ger ett sammanlagt utsläpp av koldioxid på 9 723 kilo.

- Man kan med fog befara att utsläppen blir ännu större med kännedom om hur turisttrafiken korkar igen vägarna i Mora. Virkesbilarna kan näppeligen framföras med 50 kilometer i timmen. Det kommer att gå långsammare och det kommer att bli många stopp. Därmed ökar luftföroreningarna, säger Hanspers.

Nu har trafiknämnden skrivit till länsstyrelsen och protesterat mot Miljöprövningsdelegationens beslut.

I slutklämmen i skrivelsen till länsstyrelsen heter det;

"Om länsstyrelsen anser sig ha något ansvar för att vi i Dalarna och Mora ska vara behjälpliga med att ta hand om det virke som stormfällts i södra Sverige, då bör vi också ges möjligheter till detta. Som vi ser det, är det beslut som Miljöprövningsdelegationen tagit, ett beslut som motverkar våra möjligheter att ta vår del av ansvaret för att undvika ännu större ekonomiska förluster för samhället."

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons