Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintern flyttar norrut

Annons

Martin Hedberg är, liksom Per Holmgren, starkt engagerad i klimatutvecklingen på jordklotet och är övertygad om att det är människan som påverkar den.

Det är kort och gott för mycket koldioxid som strömmar upp från jordytan än vad som återgår från atmosfären.

80 procent av den samlade energi som produceras på jorden kommer från fossilt bränsle.

- Ändå finns att tillgå 100 000 terrawattimmar av solenergi och av det nyttjar vi bara två, konstaterade Hedberg och ville i sammanhanget kritisera svenska inovatörer som sov en törnrosasömn för 20 år sedan, då danska kolleger förstod att i vindsnurror fanns miljoner att hämta.

- Det är obegripligt att vi i Sverige inte förstått hur lukrativt det varit att satsa på och göra affärer inom klimatteknologin och sälja den produktionen till de stora befolkningstäta nationerna. Förvisso tillverkar vi bra mobiltelefoner, men de råder inte bot mot klimatförändringarna.

Martin Hedberg har blivit resande i det eländes elände som väntar mänskligheten. Han målar upp en värld i förändring där vi i Sverige om 60-70 år har en medeltemperatur som ligger 2-5 grader över den nuvarande.

- I ett längre perspektiv kan vi vänta oss att havsytan stiger kraftigt och lägger stora landområden under vatten. Vi får räkna med mänskliga konflikter i form av stora flyktingströmmar i jakt på vatten och livsbetingelser som går att uthärda.

Det som redan sker i form av utsläpp är illa nog. Det blir än värre om det fortsätter, därtill i accelererande omfattning.

Vi i Sverige kan bidra med något för att minska påverkan. Inte minst för att föregå med gott exempel, menade Hedberg och passade i sammanhanget på att banna stora skidanläggningar som värmer sina stugor med direktvärmande el istället för att bygga upp egna biobränslebaserade värmekällor och mer eller mindre bli självförsörjande på energi.

- Det är lätt att tänka kortsiktigt, förklarade Martin Hedberg och tog som exempel en 25-wattslampa och jämförde med en lågenergilampa på fem watt som ger motsvarande ljusstyrka. Lågenergilampan är dyrare i inköp, men brinner 6 000 timmar. Under motsvarande tid har sex 25-wattslampor förbrukats till motsvarande pris. Men lågenergilampan har under 6 000 timmar bara kostat 80 kronor, energiförbrukningen inräknad. 25-wattarna har kostat 200 kronor.

Det handlar alltså om många bäckar små för att bromsa en utveckling som redan gått alldeles för långt, menade Martin Hedberg och inför det scenario som förestår frågade han vasaloppsgeneralen Rolf Hammar om det inte är dags att börja fundera på att flytta Vasaloppet norrut, till Jämtland.

Då svaret blev nej frågade Hedberg om det inte är möjligt att flytta det i tid.

- Det skulle vi kunna vara mera öppna för, men egentligen tycker vi det ligger rätt i tid nu, svarade Hammar från Vasaloppet, som alltså stod som inbjudare till det här klimatseminariet.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons