Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterfluga på hal is

Annons

På sommaren blir det gokartkörning på Monztabanan med de små bilarna då de dubbade vinterdäcken byts mot sommardäck.

- Till att börja med kommer jag att ha öppet på helgerna, berättar Benny när han visar upp sina bilar på den plogade banan.

Längre fram på vintern är det ljusare längre tid och då kommer öppettiderna att utökas.

Benny Olsson, som är 29 år, är mycket motorintresserad och har i yngre år kört en del snöskotertävlingar för Älvdalens motorklubb, som han också är engagerad i på sin fritid.

- Jag köpte nio iskartbilar från Idre, berättar han där han stolt visar upp den kurviga bana han plogat upp på isen nedanför sin bostad vid Nässjön.

I bilarna sitter en liten fyrtaktsmotor och ljudnivån är mycket låg på motorerna när bilarna susar fram mellan snövallarna på banan då Benny Olsson och kompisen Göran Johansson visar hur man kör.

Lite senare lurar de även MT-reportern att prova och fast det hos undertecknad, enligt prästbetyget, är långt till tioåringen, så dröjer det inte länge förrän han tar överhanden. Jag blir som barn på nytt.

För dessa bilar som körs på inhägnat område finns ingen åldersgräns. Det kan dock vara en fördel om man är så lång att man når ner till både broms- och gaspedal, annars blir man stående på startlinjen och hur kul är det?

De små bilarna är inga fartmonster, gör väl högst 30-50 kilometer per timme om de pressas på en raksträcka. Men, det går inte att köra speciellt fort på den kurviga banan och om det går för fort dämpar snövallarna effektivt alla avkörningar med att både bil och förare sveps in i ett snömoln. Sladdar blir det desto mer av, de centimeterlånga dubbarna till trots.

Nu hoppas Benny Olsson att de många motorintresserade i Älvdalen ska komma till Iskartbanan på Nässjön och prova på denna nya fluga.

Tillsammans med Göran Johansson spånar han om speciella tjejdagar, Älvdalsmästerskap och andra evenemang för att locka folk.

Helgen den 11-12 februari ska det bli officiell premiär och invigning av den nya iskartbanan på Nässjön. Lite jippon, servering och annat ingår.

När isen har smält och snön försvunnit byter Benny till sommarhjul på sina bilar och har gokartuthyrning på Monztabanan är det tänkt.

I och med den nya iskartbanan har Älvdalen fått en attraktion till för både ortsbor och turister. Dessutom har Benny, hoppas han, tryggat en del av sin försörjning så att han kan bo kvar i det hus han byggt vid Nässjön.

- Jag trivs så bra här i Älvdalen så jag vill gärna vara med och utveckla bygden. Det är så roligt att kunna sätta igång något här.

Skulle det inte räcka till hela hans försörjning med iskartingbilarna så kan han alltid jobba åt RV-EL med att sätta upp 3G-antenner, vilket han gjort förr. Han har också kontrakt med Volvo om att ploga isbanan på Porfyrdammen.

Anders Lundqvist, på Hotell Älvdalen och delintressent i Monztabanans ekonomiska förening, är nästan lyrisk när han pratar om iskartbanan på Nässjön och gokartkörning på Monzta i sommar.

- Detta är ett fantastiskt tillskott för Älvdalen när det gäller aktiviteter som kan dra turister till bygden. Det är otroligt roligt och spännande att köra för alla åldrar. Banan på Nässjön var väldigt kul och med sina tysta fyrtaktsmotorer är ljudet inga som helst problem, säger han.

- Det här är en riktig höjdare, jag har varit där och åkt med hela familjen och alla hade jätteroligt.

- För hotellets del innebär det att vi kan erbjuda konferens- och andra gäster ännu en bra aktivitet under deras vistelse hos oss i Älvdalen. Väldigt ofta är det utbudet av bra aktiviteter och inte själva hotellet som fäller utslaget vid val av konferensort, säger han.

- Det är naturligtvis fullt möjligt att byta till sommardäck och få traditionella gokarts som kan köras på Monztas nyasfalterade bana sommartid. På det sättet får Älvdalen en året-runtattraktion tack vare satsningen på iskarting på Nässjön.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons