Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinter-kräksjukan värre i år

Annons

Årets vinterkräksjuka är den värsta någonsin.

Men än så länge har Dalarnas sjukhus lyckats avvärja angreppen.

-Vi har blivit klart bättre på att hantera sjukan, säger Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Aldrig tidigare har så många fall av norovirus, vinterkräksjukan, rapporterats till Smittskyddsinstitutet. Värst drabbat är Stockholms- och Malmöområdet. Även Dalarna har drabbats. På Ludvika lasarett infördes nyligen besöksförbud efter att knappt 30 personer, både personal och patienter, på kort tid insjuknat.

- Men det blev ingen spridning och efter två dygn blåste vi faran över, säger Lindblom.

Trots att säsongens vinterkräksjuka verkar bli den värsta sedan den först dök upp i mitten på 90-talet har Dalarna än så länge klarat sig bra.

-Det känns som om personalen är väldigt alert. I Ludvika hanterade vi det bra, men så länge smittan finns i samhället så kan sjukhusen drabbas igen, säger Lindblom.

På sjukhusen vidtar man i första hand isolering, besöksförbud och intagningsstopp på drabbade avdelningar. I värsta fall måste hela avdelningar stängas för sanering.

Viruset sprids främst genom mat, men man kan också smittas av att andas in små viruspartiklar.

Bästa skyddet är noggrann handhygien. En smittad person ska helst inte tillreda mat även om viruset dör i den mat som värms upp. En vinterkräksjuk person smittar från insjuknandet till en-tre dygn efter de sista symptomen.

KÄLLA: SMITTSKYDDSINSTITUTET MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons