Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinst på 1,3 miljarder motsvarade inte förväntningarna på Stora Enso

Annons

Skogsjätten Stora Enso ökade visserligen vinsten under fjärde kvartalet men resultatet var sämre än väntat och aktien föll. Aktieägarna får en oförändrad utdelning.

Vinsten före skatt stannade på 141,4 miljoner euro (1,3 miljarder kronor) under sista kvartalet i fjol. Motsvarande period ett år tidigare var vinsten 96,4 miljoner euro.

-Resultatet som sådant är inte på en långsiktigt uthållig nivå, men det är ett steg i rätt riktning från 2005. Det är en avkastning på sysselsatt kapital på 6,6 procent, men det är bara hälften av det koncernmål vi har på 13 procent, säger Sverigechefen Christer Ågren.

-Kostnaderna har utvecklas negativt på en del områden. I fjol höjdes energikostnaderna rejält och nu ser vi att vi har problem med kostnaderna för vedråvaran, säger han.

Även om efterfrågan i Europa, Stora Ensos huvudmarknad, var ganska god, så har förstärkta europeiska valutor försämrat konkurrenskraften på exportmarknaden.

-Det gör att det blir svårt att få ut prisökningar för att kompensera för de ökade råvarukostnaderna inom flera produktområden, säger Christer Ågren.

Stora Enso räknar dock med högre priser på obestruket finpapper I Europa under första kvartalet. För bestruket finpapper har priserna redan höjts. I Nordamerika ser det trögare ut med ett visst prisfall för tryckpapperkvaliteter.

Styrelsen föreslår en oförändrad utdelning på 0:45 euro, motsvarande 4 kronor, per aktie.

(TT)

Mer läsning

Annons