Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinnarölet i påsk

Annons

-Det finns ett växande intresse för ovanligare ölsorter, som kanske är lite dyrare eftersom de är gjorda på exklusivare råvaror. Därför har antalet småbryggerier växt de senaste åren, säger Björn Falkeström.

Malten importerar han från ett mälteri i England. Det är extra sprött och sött och lämpar sig väl för det ale som Björn brygger. Maltningsprocessen går till så att man låter kornet gro i åtta till nio dygn. Kornet blötläggs och mältas i en meter tjocka lager. Under mältningsprocessen bildas enzymer som i ett senare stadium kan omvandlas kornets stärkelse till socker. Sedan torkas malten varvid mältningsprocessen avbryts.

Dagen före bryggningen krossar Björn malten i en kvarn. Det finns många olika sorters malt med skiftande smak beroende på mältningslagrets tjocklek och torkningstemperaturen. Chokladmalten ger mörka öler och smaken torde framgå av namnet. Karamellmalten är sötare. Ofta blandar man flera maltsorter för att få fram en unik smakkombination. Även så kallade veteöl består till största delen av mältat korn.

Den krossade malten blandas sedan i en panna med hett vatten. Stärkelsen lösgör sig i vattnet och enzymerna förvandlar stärkelsen till maltos. Detta kallas mäskning. Mäskningstemperaturen och tiden påverkar ölets smak. I mäskningen bildas en restprodukt, drav, som går till grisfoder. Kvar blir sötvörten som kokas tillsammans med humle i minst en timme.

-Den humle som tillsätts i början av processen ger ölets beska. Den som tillsätts mot slutet ger det dess smak och arom, förklarar Björn Falkeström.

I nästa tank tar man bort humlekottar och fällningar av proteiner som annars skulle göra ölet grumligt. Sedan kyls vätskan ner, för en ale till tjugo grader celsius och för en lager till tio grader celsius innan jäsningsprocessen inleds. Det går snabbt att jäsa en ale, cirka fem dagar, medan en lager jäser färdigt på en månad.

Hur smakar då Björn Falkeströms vinnaröl? Ja, betydligt mycket mer än de stora standardmärkena. Både beskan och sötman slår igenom tydligare och det har en vacker rödbrun färg som karamelliserat socker. Som amatör skulle jag beskriva smaken som en blandning av riktigt mörk choklad, kaffe och en gnutta honung.

-Jag tror att den funkar bra till lamm och annan kraftig påskmat, men peronligen anser jag att ett öl ska kunna stå på egna ben och fungera utan tilltugg, säger Björn Falkeström.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons