Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinnande hack- och fläskpolska gick hem i Boda

Annons

Drygt 200 personer kom till Boda kyrka för att lyssna på Boda spelmanslags vinterkonsert. Konserten inleddes med Kerstin Lörström på bockhorn och Brita Holmén svarade med sång i en vallåt från Älvdalen.

Spelmanslaget framförde en del nya låtar bland annat en vals som lagets dragspelare Finn Inge har komponerat och så spelades förstås några av de kända Bodapolskorna som tillsammans med fioler, dragspel, gitarr, cittra och munspel gör att det blir ett härligt swung i musiken. Spelmanslaget varvades med många solister och smågrupper.

En höjdpunkt var när Jon Holmén och Jonas Brandin spelade på två fioler två polskor med stor intensitet och spelglädje.

Brita Holmén sjöng bland annat Dan Anderssons tonsatta dikt Liv ackompanjerad av sin bror Jon på gitarr och Knapp Brita och Knapp Maria Pettersson på fiol. Mikael Mårshagen spelade två polskor. Familjen Brandin, Gunnar, Stina, Jonas och Karin spelade. Dragspelarna David Bäckman och Mathias Gesar spelade på durspel en vals av Lill Anders.

En av äldsta och mest kända polskorna i Boda är Klabblåten. I år har hembygdsföreningen utlyst en tävling att göra en "hack- och fläsk- polska" och vinnaren, Knapp Karin Norrfors, spelade sin låt på fiol. Det var, enligt juryn, en polska som precis som "klabblåten" är en låt som fastnar.

Hela konserten avslutades med att spelmanslaget spelade en Boda polska som kallas för Dur och moll eller som man sa förr "Jes Kristi tä va roli". Då stod publiken upp och applåderade varpå laget avslutade som sig bör med Trettondagsmarschen av Hjort Anders.

En frivillig kollekt togs upp och drygt 4000 kronor skänktes till hjälporganisatinen "Läkare utan gränser.

Mer läsning

Annons