Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vingarna bär för Johanna

Annons

- Nej, verkligen inte.

Det första gymnasieåret, naturvetenskapliga programmet, gick hon i hemorten Leksand. Syster Maria var en dag ute på internet och tittade efter intressanta utbildningar. Plötsligt fick hon fram flygförarutbildningen i Västerås på skärmen.

- Hon tyckte det skulle passa mig, säger Johanna. Det lät intressant.

Så blev det för Johanna. Nu har hon avverkat 1,5 år i Västerås. Till våren tar hon sin examen vid Aviation collage of Sweden i gurkstaden. En skola som kräver en hel del av de som blir antagna till utbildningen. Johanna fick genomgå en hel del test framförallt på det psykologiska planet.

Visst är det en jobbig utbildning, men Johanna trivs som fågeln i luften.

- Det blir en fruktansvärt tuff vårtermin.

Det naturvetenskapliga programmet är krävande i sig. Utöver det ska Johanna även avverka sin flygutbildning. Kvällsstudier att vänta för att klara luftfartsverkets tolv (!) ämnen. Hittills har det blivit 95 flygtimmar på egen hand och tillsammans med lärare.

- Det behövs tjejer inom flygyrket, tycker Johanna.

Och visst finns tjejintresset. Av klassens 27 elever är sju tjejer. Framåt senvåren ska det bli skönt när, som det tidigare hette, flygets B-licens är klar.

Johanna Stenback beskriver sig själv som envis, målmedveten och arbetsam. Tre ingredienser i livet som hon så väl behöver i sin fortsatta karriär. B-licens innebär att hon får framföra enmotoriga flygplan, men Johannas ambitioner sträcker sig längre än så. Efter ett sabbatsår, kanske som au-pair i USA, hoppas hon på en påbyggnadsutbildning i San Diego, Kalifornien.

- Sedan hoppas jag få jobb som pilot hos ett av de större flygbolagen, SAS till exempel.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons