Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverket i hamn

Annons

- Det är ett historiskt kliv för oss, som dessutom fått ett mycket positivt mottagande bland Smedjebacksborna, kommenterar Bertil Andersson, ordförande för kommunens energibolag Seab, projektet.

- Det finns till och med dom som undrat om vi inte kan bygga två vindkraftverk på en gång, tillägger han.

I dagarna har kontraktet skrivits med leverantören av vindkraftverket med beteckningen Vestas V52-850kW.

Sedan tidigare har Seab tecknat medlemskap i nybildade Dala Vindkraft ekonomisk förening som startats av nio energibolag i Dalarna. Därmed också sagt att "Uvbergsmöllan" är andelsägt av Dala Vindkraft.

Men det kan bli aktuellt att ta ett ännu fastare grepp om vindkraften. Kjell Jansson, ordförande för den ekonomiska föreningen, nämner att bolaget Dala Vind AB har registrerats.

- I dagsläget ägs bolaget av Malungs elverk. Men bolaget är under ombildning.

Det betyder att bolagen som anslutit sig till föreningen även erbjuds möjligheten att köpa in sig i det nya bolaget. För närvarande är det bara Seab och Hedemora Energi som ännu inte beslutat om de ska köpa in sig i bolaget.

- Frågan kommer upp på styrelsens dagordning på fredag, påpekar Seab:s vd, Conny Göransson.

Under torsdagen satt dock Bertil Andersson och Conny Göransson och resonerade kring de sista detaljerna med Kjell Jansson och Vestasvind Svenska AB:s representanter, försäljningschefen Anders Rylin och projektledaren Thomas Andersson (som håller i vindkraftsprojektet på Fjällberget i Grängesberg).

- Det är kul att få skriva kontrakt även för vindkraftverket på Uvberget. Vi har ju sedan tidigare levererat verken till Hunflen, upplyser Anders Rylin.

När det gäller verket på Uvberget, som hör till de mindre, har den kapacitet att producera 1 900 000 kilowattimmar per år.

- Man brukar säga att det motsvarar elförbrukningen inklusive uppvärmningen för cirka 100 villor.

- Men det motsvarar även 1 900 ton koldioxid, 2,3 ton svavel, 1,9 ton kväveoxid eller 760 ton kol.

Vindkraftens "Dalamodell" bygger på ett andelsägande. Det innebär att även privatkunderna hos kraftbolagen i Dalarna har chansen att satsa pengar och därmed få ett sänkt elpris.

Andelsförsäljningen startar i slutet av september.

- Men det går redan nu att göra en intresseanmälan, och då blir det förstås först till kvarn som gäller..., lockar Kjell Jansson.

En andel per 1 000 kilowattimmar får köpas.

Prislappen är 5 000 kronor per andel. Och maximalt kan en villaägare teckna 20 andelar, vilket således motsvarar snittförbrukningen per år för en villa - 20 000 kilowattimmar.

- På sikt blir det en god affär eftersom den som tecknar andelar får el till ett medlemspris, vilket betyder ungefär halva elpriset.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons