Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft på gång på Säli- trädberget

Annons

Tidningen har tidigare skrivit om två planerade vindkraftsprojekt i Mora kommun. Ett planeras på Säliträdberget på Gesundaskogen och ett annat på Kyrkberget i Venjan.

Maximal utbyggnad på båda platserna ger 19 vindsnurror.

Vindkompaniet driver projektet på Säliträdberget, som kommit längst i planeringen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden tillstyrkte, i delegationsbeslut, sökta bygglov den 6 december förra året.

Byggnadsnämnden behandlar ärendet vid sitt sammanträde på torsdag.

Enligt beredningens förslag till beslut i nämnden krävs en kompletterade visuell redovisning för de åtta planerade vindkraftverken fördelade på fyra platser.

Kravet är att företaget kommer in med kompletterande fotomontage, för att kunna redovisa att kraftverkens proprellrar inte ska förfula horisontlinjen.

Målsättningen är att projektet ska kunna inledas under hösten i år. Bland annat ska bergets kvalitet undersökas för att avgöra vilka fundment som krävs för tornen, och att avverkning sker, för vägar. Går allt som planerat kan vindkraftparken stå klar hösten 2008.

Säliträdberget kommer att rymma maximalt åtta vindsnurror. Vid den andra planerade satsningen, vid Kyrkberget i Venjan, är maximalt elva vindkraftverk planerade. Byggstart är planerad till år 2009 och driftstart senare samma år.

Sammantaget handlar det om jätteinvesteringar, om de här parkerna byggs ut maximalt. I Venjan har nämnts en inves-tering på 400 miljoner kronor och i Gesunda-skogen handlar det uppskattningsvis om 300 miljoner kronor.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons