Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinden hindrade ljusfest

Annons

Under julnatten kantas vägarna i Björbo och Dala-Floda av flammande bloss, främst marschaller, men också en och annan ljuslykta av is.

Traditionen härstammar från den tid då invånarna åkte hästskjuts till julottan i Floda kyrka. Därför tänds också blossen ett par timmar tidigare i Björbo än i Dala-Floda.

Numera har köpta och hemtillverkade marschaller ersatt forna tiders tjärvedsbloss, spjälkade tjärvedsskatar, och "bakade tjörkullror", ett slags bollar kramade av tjära och sågspån.

Att invånarna tidigare använde sig av tjära för att lysa upp kyrkvägen berodde på att tjärbränning förr var en betydande näring i Floda socken och att det följdaktligen rådde ett relativt överflöd på den råvaran.

Men i år var vägarna i socknen mörkare än vanligt. Det var också mycket färre människor i rörelse än brukligt. Anledningen var att det blåste hårda och mycket kyliga vindar. En stor del av marschallerna släcktes av vinden och bygdens invånare valde att hålla sig inomhus.

Trots blåsten kom uppskattningsvis 150 personer till julottan i Floda kyrka. Komminister Christina Dalberg ledde samlingen och en grupp ur kyrkokören sjöng under ledning av kantor Maj-Karin Arnberg, som också spelade orgel.

Tidigare under natten hölls en julnattsmässa i Björbo lillkyrka. Även den leddes av Christina Dalberg och för sång och musik svarade Anna Dalfors, som ska efterträda Maj-Karin Arnberg som kantor i församlingen.

Ungefär 25 personer deltog i samlingen.

I Mockfjärd samlade julnattsmässan uppskattningsvis ett 100-tal personer.

Komminister Jan Svensson predikade, Marcus Linnros spelade trumpet, och kyrkkokören sjöng under kantor Karin Anderssons ledning.

Gagnefs kyrka var som vanligt fullsatt under midnattsmässan. Dess popularitet beror inte minst beror på det konsrtliknande program som årligen framförs av sångsolisterna Kartharina Frogner-Kockum och Viktor Ihlis, som inledde sitt samarbete redan när de gick nionde klass i Djuråsskolan.

För trumpetmusik svarade Sören Linnros och ett 30-tal sångare ur kyrkokören och kören Salig Blandning sjöng.

Barn deltog som ljus-, kors- och bokbärare i den inledande processionen och när komminister Timo Löppönens läste julevangeliet.

Löppönen ledde gudstjänsten och kyrkoherde John Sund predikade.

Julottan i Gagnefs kyrka är sedan några år senarelagd till klockan sju, vilket innebar att bland andra John Sund hann med några timmars sömn innan det var dags att på nytt gå till kyrkan.

-Det var välbehövligt med lite sömn, konstaterar kyrkoherden, som predikade och avslutade julottan med att framföra O, helga natt.

Dessförinnan hade Susanne Andersson sjungit solo och Sören Linnros spelat trumpet.

Drygt 90 besökare fick också höra Gunilla Erlandsson läsa sin egen översättning av julevangeliet till Gagnefsmål.

-Gunilla har svarat för en kulturgärning och det här otteinslaget har alla förutsättningar att bli en uppskattad tradition, berömmer John Sund.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons