Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vin vinner på prov

Annons

Vin är mer än smak och något gott till maten. Vin är doft, färg, historia, kultur och geografi.

Alla viner har sin historia och sitt ursprung och är sprungna ur druvor som danats av landskap och klimat. Det är intressant och lockar den genuine vinälskaren att besöka området.

Mats Björke, Säter, har många år i branschen och är en av eldsjälarna bakom munskänkarna i Borlänge, Hedemora och Säter. Häromdagen berättade han om drycker inför den stundande jul- och nyårshelgen.

På plats i DHR:s lokal i Säter dukade medlemmarna upp en smakmeny som skulle matcha kvällens viner. Med hjälp av Mats kunskaper får vinet extra dimensioner.

Ju mer du lär dig, desto fler dörrar väntar på att öppnas.

Den här gången väntade glögg, Grådask, Madeira och ett par olika Tokajer. För att balansera smakerna fick varje deltagare en tallrik med bland annat ost, ris á la malta, choklad och nötter.

Därefter började en kväll av magnifika smakupplevelser och ny kunskap om respektive dryck. Mats berättade om länder, floder och dalar, klimat och druvor som mognade sakta eller för fort. Här finns förklaringarna till att en del viner är torra och andra söta medan andra bär på smaker som inte liknar något annat vin.

Det blev en kväll där Mats avslöjade olika starkviners hemligheter där det tillförts sprit. Sprit som inte behöver komma från det egna landet. Det gäller att se upp i vindjungeln så man får genuina produkter.

Munskänkarna i Säter är en del av en organisation som finns på 120 platser runt om i landet. Föreningen Munskänkarna bildades 1958 och är i dag en landsomfattande vinprovarorganisation med över 18 000 medlemmar.

Föreningen har en egen tidning och hemsida där nya viner, bra köp och mycket annat presenteras. Med hjälp av munskänkarna kan man också delta i resor till olika delar av världen där det produceras vin.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons